NOS VoetbalAangepast

"Inworpdoelpunt was ingestudeerd"

"Het was gewoon verdiend", vond Feyenoord-trainer Fred Rutten, die sprak van een ontlading na de bevrijdende 2-1 van Elvis Manu vlak voor tijd. "Als je kijkt naar de kansenverhouding, naar het veldspel, dan is dit een terechte uitslag."

Lang zag het er naar uit dat het de wedstrijd van Sven van Beek zou worden. Eerst toucheerde hij de bal uit een ingooi van Miquel Nelom en verraste daarmee de Luikse doelman Eiji Kawashima. Kort na rust was hij debet aan de tegentreffer van Standard Luik.

Ingestudeerd

De 1-0 kwam op een opmerkelijke manier tot stand. "We hebben op de training geoefend. Nelom kan geweldig gooien en dan is het de bedoeling dat of ik of Lex Immers 'm binnen kop", aldus Van Beek, die voor het eerst bij de voorselectie van het Nederlands elftal zit. "Of ik hem raakte? Ja natuurlijk, anders gaat hij er niet in."

Rutten bevestigde dat er op getraind was. "Het was een idee van de technische staf om te trainen op de ingooi van Nelom. Wij hebben mensen die dat kunnen, dan is het heel fijn dat je wordt beloond."

Geduld

Kort na rust kwam Standard op een knullige wijze langszij via Jonathan Viera. "Na de 1-1 was het vertrouwen weg", zag Rutten. "Dat kwam pas terug nadat Bilal Basaçikoglu er in kwam."

Toch werd het geduld van Rutten danig op de proef gesteld. Pas in de slotfase wist Elvis Manu zijn derde grote kans te verzilveren.

Overwintering

Doordat Sevilla met 2-2 gelijk speelde bij NK Rijeka, staan de Rotterdammers er ineens goed voor in groep G van de Europa League. "Voetbal is mooi", sprak de Feyenoord-trainer. "Soms heel raar, soms heel opportunistisch. Maar we hebben alle uitzicht om te kunnen overwinteren."

Toch wilde Rutten nog niet spreken van een ommekeer. "We zijn nog steeds in bepaalde fasen niet stabiel. Maar dat gaat wel komen. Dit was een echte Europese wedstrijd. Ik denk ook dat we 'Europees' hebben gespeeld en dat is een compliment naar het team."

Standard-coach woedend

Coach Guy Luzon van Standard Luik was minder te spreken over de inworpvariant van Feyenoord. Sterker, de Israeliër gaf de Portugese arbiter Manuel De Sousa de schuld van de nederlaag. "Het waren twee illegale goals van de tegenstander", bromde Luzon.

"Bij het eerste doelpunt uit een verre inworp werd de bal door niemand aangeraakt, waardoor het geen geldige treffer was. Bij de winnende goal raakte een speler van Feyenoord de bal met zijn hand. We hebben door twee fouten van de arbitrage verloren. Bovendien hadden we in de extra tijd ook nog een strafschop verdiend na een overtreding van de doelman van Feyenoord tegen Yuji Ono."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl