Manu schiet Feyenoord naar zege

Feyenoord heeft in zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League een verdiende 2-1 overwinning behaald op Standard Luik. De Rotterdammers gaven na rust onnodig een voorsprong uit handen, maar pakten via Elvis Manu alsnog de winst.

Feyenoord begon wat aarzelend. Standard werd wel afgejaagd en de bal was meestal in bezit van de thuisploeg, maar die speelde te behoedzaam om veel te creëren. Een paar aardige aanvallen en twee prima diepe passes van Jordy Clasie van achteruit; dat was het in het eerste kwart van het duel wel zo'n beetje.

Clasie blies na 26 minuten leven in de wedstrijd met een merkwaardig vallend afstandsschot. Doelman Eiji Kawashima werd verrast door de curieuze kromme die de bal maakte en stompte paniekerig weg. De Japanner herstelde zich voortreffelijk door de rebound van negen meter van Manu met een katachtige reflex uit zijn doel te werken. Manu kreeg voor de rust nog een kans. Zijn kopbal uit een prima voorzet van Miquel Nelom hobbelde voorlangs.

Twee passen achteruit

Tussen die beide momenten door werden de defensief ingestelde Belgen een keer gevaarlijk. Kenneth Vermeer zette net op tijd twee passen achteruit zetten en maakte met de vingertoppen een listig lobje van de rappe Jeff Louis onschadelijk.

Vlak na rust brak Van Beek de ban. Nelom slingerde de bal met een verre inworp, zijn specialiteit, richting de eerste paal. Daar wist de lange verdediger Van Beek de bal met de kruin lichtjes te beroeren. Het was genoeg om Kawashima te verrassen.

Klungelig

Feyenoord maakte niet de fout om ver in te zakken en leek volledig controle over de wedstrijd te hebben. Die schijn bedroog. De centrumverdedigers Terence Kogolo en Van Beek leverden de bal halverwege de tweede helft in eendrachtige samenwerking klungelig in bij Jonathan Viera die de 1-1 langs Vermeer kon schuiven. Feyenoord was van slag en had even later geluk dat Tony Watt de bal uit een door Louis opgezette counter net voorlangs plaatste.

De thuisploeg toonde veerkracht, herpakte zich en Manu maakte het alsnog af. Net als voor de rust kreeg hij eerst de bal van een meter of acht niet langs Kawashima, maar zes minuten voor tijd was het alsnog raak. Colin Kazim-Richards legde de bal klaar met de borst en nu vond Manu met een hard schot wel de hoek.

Sevilla speelt gelijk bij Rijeka

Sevilla, dat twee weken geleden met 2-0 won van Feyenoord, verspeelde twee duren punten op bezoek bij NK Rijeka. De Spaanse formatie leek zonder problemen op weg naar de tweede zege, maar in de tweede helft kantelde het duel volledig na een rode kaart van verdediger Thimothée Kolodziejczak.

Iago Aspas had Sevilla in de eerste helft al op 0-1 gezet. Zeven minuten na rust benutte Andrej Kramaric een strafschop voor Rijeka. De Kroatische ploeg speelde beter met een man meer en kwam in de 68ste minuut zelfs op voorsprong via Zoran Kvrzic. Toch ging het uiteindelijk nog mis voor Rijeka. Stéphane M'Bia maakte in de 91ste minuut de 2-2.