NOS NieuwsAangepast

Turkije mag gaan optreden tegen IS

Het Turkse parlement heeft groen licht gegeven voor een militaire bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat. Driekwart van de parlementariërs steunt een wetsvoorstel van het kabinet, waarmee de regering-Davutoglu de ruimte krijgt om tegen IS in actie te komen.

Wanneer en hoe Turkije de anti-IS-strijd gaat steunen, is onduidelijk. De parlementariërs hebben niet gestemd over een kant en klaar aanvalsplan. De Turkse regering bepaalt uiteindelijk wanneer en waar wordt ingegrepen.

Het mandaat voor een eventuele anti-IS-missie duurt een jaar. Turkije stond onder druk om zich aan te sluiten bij de anti-IS-coalitie, die wordt geleid door de Verenigde Staten. Het land heeft lang geaarzeld over deelname, onder meer omdat IS 46 Turken gegijzeld hield. Zij zijn sinds twee weken vrij.

Grondtroepen

De motie waarover vandaag is gestemd, geeft de regering de mogelijkheid om met grondtroepen de grens over te steken en aan de Syrische kant van de grens bufferzones voor vluchtelingen te creëren. Die moeten worden bewaakt door Turkse militairen. Ook moet boven die gebieden een vliegverbod gaan gelden.

Mogelijk kunnen buitenlandse strijdkrachten ook vliegbases in Turkije gaan gebruiken voor luchtaanvallen op IS. Tot nu toe wilde Turkije dat niet.

Grens

NOS-correspondent Lucas Waagmeester zegt dat IS zeer gevaarlijk is voor Turkije. De stad Kobani, waar Koerdische strijders en IS al dagenlang met elkaar vechten, ligt op een steenworp afstand van de Turkse grens.

In totaal is de grens tussen Turkije en het noorden van Syrië en Irak, waar IS de dienst uitmaakt, zo'n 1200 kilometer lang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl