NOS NieuwsAangepast

Hongkong gaat praten met betogers

Het stadsbestuur van Hongkong gaat praten met de betogers die al dagenlang meer democratie eisen. Dat heeft de hoogste bestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying, gezegd op een persconferentie.

De studentenraad van de Chinese miljoenenstad heeft het stadsbestuur een brief gestuurd. Leung zegt dat hij de brief nauwkeurig heeft bestudeerd en een van de hoogste vertegenwoordigers van de stad heeft aangewezen om met de raad te gaan praten.

Eerder op de dag waren er al berichten dat de regering van Hongkong tot een vergelijk met de demonstranten probeert te komen. Vlak voor de persconferentie was er al een ontmoeting tussen enkele democratisch gezinde Hongkongers en het stadsbestuur.

Ultimatum

Om 18.00 uur Nederlandse tijd is een ultimatum afgelopen dat de betogers aan Leung hadden gesteld. Ze willen dat hij opstapt, maar de bestuurder denkt daar niet aan.

Bij het regeringsgebouw staan nog steeds enkele duizenden demonstranten. De sfeer was er de hele dag relatief vredig, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. Wel is het gebouw volledig omsingeld; niemand kan erin of eruit.

Rubberkogels en traangas

Eerder vandaag werden enkele politieagenten tot het gebouw toegelaten, waarna enige onrust ontstond, vertelt De Vries. "De agenten betraden naar horen zeggen het gebouw met een voorraad rubberkogels en traangas, tot woede van de demonstranten." In de lokale media verschenen foto's waarop te zien is dat agenten de voorraad aanvoeren.

Op een persconferentie liet de politie weten hard te zullen optreden als de demonstranten daadwerkelijk regeringsgebouwen zullen betreden. Inmiddels is onder de demonstranten uit voorzorg plastic folie uitgedeeld, zodat zij hun ogen kunnen beschermen tegen traangas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl