NOS NieuwsAangepast

EC-kandidaten stevig ondervraagd

"Denkt u echt dat u de beste man voor deze baan bent? Gezien het feit dat u op het doorvoeren van structurele hervormingen eerder zo vreselijk teleurstelde." Met deze snoeiharde openingsvraag was de toon van de hoorzitting van de Franse sociaaldemocraat Pierre Moscovici vanmorgen meteen gezet.

Sinds maandag worden de beoogde Eurocommissarissen stevig aan de tand gevoeld. Alle 27 moeten ze tijdens de sollicitatiegesprekken bewijzen dat ze geschikt zijn om deel uit te maken van de nieuwe Europese Commissie, die onder leiding staat van de Luxemburger Jean Claude Juncker. Dat is niet voor iedereen even eenvoudig.

Kruisverhoor

Drie uur lang verhoorde het Europees Parlement Moscovici vanmorgen. Als Moscovici het kruisverhoor overleeft, krijgt hij de belangrijke portefeuille Economische en Financiële zaken. Hij had grote moeite om de Europarlementariërs te overtuigen. Een half jaar geleden was Moscovici nog minister van Financiën in Frankrijk. Hij kreeg het toen niet voor elkaar om het begrotingstekort van zijn land onder de zo gevoelige Europese 3%-norm te krijgen.

Hoe kan Moscovici straks eisen stellen aan Europese landen? Eisen waaraan Frankrijk zelf niet eens voldeed, is de kritiek van de parlementariërs. "Budgettaire regels zijn er voor iedereen", was het antwoord van Moscovici. "De regels moeten door alle leden gerespecteerd worden. Je kunt op me rekenen. Ik zal eerlijk en onpartijdig zijn."

Wraak

Het zijn de centrumrechtse parlementariërs die Moscovici vandaag extra hard aanpakken. Ze nemen wraak voor de pijnlijke sollicitatiegesprekken van de conservatieven Jonathan Hill en Miguel Arias Cañete van gisteren. De linkse en de groene afgevaardigden legden hun het vuur aan de schenen en dat wordt niet gepikt. Het begin van een harde politieke strijd.

"Moscovici gaat een zware tijd krijgen", voorspelde de conservatieve Duitser Peter Liese al voor het verhoor. "Vanaf vandaag zullen we duidelijk harder zijn. We waren heel vriendelijk tegenover andere partijen, maar dat is nu voorbij."

Hill

De Britse conservatief Hill is voorgedragen voor de portefeuille Financiële Diensten en Kapitaalmarkten en werd gisteren ondervraagd. In Brussel zijn ze nog niet vergeten dat Hill lobbyist is geweest in de Londense City, het financiële hart van Groot-Brittannië.

"Ik ben hier niet om de belangen van de City te verdedigen, maar om de belangen van de burgers van Europa te verdedigen", verdedigde hij zich. Hill probeerde uit alle macht de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen, maar faalde.

Herexamen

Het parlement rekende meteen na de hoorzitting met Hill af. Hij zou onvoldoende uit de verf zijn gekomen. "We geloven dat hij een goede commissaris kan zijn, maar hij heeft ons niet overtuigd als het gaat om de inhoud en de prioriteiten van zijn portefeuille", was de verklaring van de socialist Elisa Ferreira.

Hill moet waarschijnlijk volgende week op herexamen. Net als de Spanjaard Arias Cañete, wiens opgave van financiële belangen nog nader wordt onderzocht. Hij is voorgedragen voor de post van commissaris van Energie, maar kreeg gisteren veel kritiek wegens zijn banden met de olie-industrie. "Er is geen sprake van belangenverstrengeling", beloofde Arias Cañete.

"Zodra ik wist dat ik genomineerd was voor de post verkocht ik mijn aandelen in twee oliebedrijven. Mijn vrouw en kinderen hebben ook geen aandelen meer." Vragen over de olie-aandelen van zijn zwager, ontweek hij.

En dan moest Cañete gisteren ook nog sorry zeggen. In een verkiezingsdebat zei hij dat vrouwen intellectueel geen partij voor hem zijn. Gisteren bood hij daarvoor zijn excuses aan en noemde de opmerkingen "ongelukkig".

Timmermans

Frans Timmermans, de beoogde vice-voorzitter van de Europese Commissie, is volgende week dinsdag aan de beurt. Of hij net zo'n zwaar verhoor krijgt als de andere kandidaten, betwijfelt correspondent Gwen ter Horst.

"Er kleven aan Timmermans geen akkefietjes en binnen het parlement is veel sympathie voor hem. Het licht staat op dit moment dus absoluut op groen, maar hij moet het nog wel even doen dinsdag."

Groen licht of niet, Timmermans bereidt zich tot in de puntjes voor. "Timmermans krijgt een zware taak. Hij wordt supercommissaris en dat betekent dat hij gaat over alle commissarissen en dus ook over alle portefeuilles. Timmermans werkt op dit moment met een heel team diplomaten en ambtenaren aan zijn inhoudelijke voorbereiding. Er worden echt sessies nagedaan zoals in het parlement. Dan krijgt hij een spervuur van vragen op zich af, dus dat wordt heel concreet geoefend. Hij zal veel kritische vragen krijgen."

Uiteindelijk beslist het voltallige Europees Parlement op 22 oktober of de commissie-Juncker aan de slag kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl