NOS NieuwsAangepast

Politiek laat school nog niet met rust

De politiek bemoeit zich nog steeds te veel met het onderwijs dat op scholen wordt gegeven. Volgens de Onderwijsraad moet de overheid zich beperken tot haar hoofdtaak, het zorgen voor voldoende kwaliteit.

Dat staat in een advies dat vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer. De Onderwijsraad onderzocht hoe de politiek is omgegaan met de conclusies en aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie-Dijsselbloem uit 2008.

Kerntaak

Die kwam tot de conclusie dat de overheid haar kerntaak, namelijk het zorg dragen voor kwalitatief goed onderwijs, ernstig had verwaarloosd. Ook was er bij alle onderwijsvernieuwingen onvoldoende geluisterd naar vakdocenten, ouders en leerlingen.

Het verschijnen van het rapport-Dijsselbloem had in eerste instantie een positieve invloed op de politiek en het onderwijsveld. Maar dit was van korte duur, concludeert de Onderwijsraad. De aanbevelingen van Dijsselbloem hebben geen structurele veranderingen teweeg gebracht.

Maatschappelijke stage

De politiek bemoeit zich nog steeds te veel met het onderwijs op de scholen zelf, zegt voorzitter Ten Dam. Als voorbeeld noemt zij de verplichte invoering van de maatschappelijke stage. Daarmee is de overheid vergaand in het domein van de scholen getreden.

Dat geldt ook voor het mogelijk voorschrijven vanuit de overheid van pestprogramma's op scholen. Volgens voorzitter Ten Dam van de Onderwijsraad moeten scholen de sociale veiligheid waarborgen. Maar hoe scholen daar vorm aan geven is aan de scholen zelf. "Op het moment dat de overheid te veel in detail zaken gaat regelen voor scholen, schiet je je doel voorbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl