NOS SportAangepast

IOC: Spelen moeten goedkoper

Het Internationaal Olympisch Comité maakt zich zorgen over de kosten van het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen. De torenhoge uitgaven zijn steeds vaker een struikelblok voor mogelijke kandidaten.

Nadat Oslo woensdag zijn kandidatuur voor de Winterspelen van 2022 introk, zijn alleen Peking (China) en Almaty (Kazachstan) nog in de race. "Twee kandidaten met interessante benaderingen", vond Bach, die benadrukte dat mogelijke nieuwe kandidaten niet in overweging worden genomen.

Kostenvermindering

Het IOC constateert dat steden steeds vaker terugdeinzen voor de biedingskosten van honderd miljoen dollar en het recordbedrag van veertig miljard euro dat Sotsji uitgaf aan de organisatie van de recente Winterspelen.

"We zien aan de biedingen voor 2022 dat de wereld in een financiële crisis verkeert en dat mensen terecht vragen stellen over de hoge kosten", aldus Bach. "Daarom staat kostenvermindering van de Spelen hoog op onze agenda van onze komende IOC-sessie in december in Monaco."

Filosofie veranderen

Bach pleitte voor een andere benadering bij de toewijzing van de Spelen. "We moeten de filosofie van de kandidaatstelling veranderen. In het verleden vroegen we de steden om aan de voorwaarden van het IOC te voldoen, maar we moeten er naar toe dat steden zelf aangeven hoe de Spelen het beste passen bij hun eigen toekomstige ontwikkeling."

Op 31 juli 2015 maakt het IOC bekend wie de Olympische Winterspelen van 2022 mag organiseren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl