NOS NieuwsAangepast

Controle 80 contacten ebolaman VS

De Amerikaan bij wie ebola is vastgesteld, heeft direct of indirect contact gehad met tachtig mensen. Ze worden nu allen in de gaten gehouden, zeggen de gezondheidsautoriteiten in Texas, waar de man wordt behandeld.

De Amerikaan, bij wie de ziekte dinsdag werd vastgesteld, was in Liberia geweest. Volgens Belgische media reisde hij via Brussel terug naar de VS. Hij meldde zich zes dagen na terugkomst in Amerika bij een arts met klachten.

Artsen benadrukken dat de man tijdens zijn reis nog niet besmettelijk was. Ebola is alleen overdraagbaar als de patiënt symptomen vertoont als griep, overgeven en diarree.

Dringend advies

Eerder werd bekend dat hij met zo'n twintig mensen in de VS direct contact heeft gehad. Die hadden op hun beurt weer contact met zo'n zestig anderen. Geen van de tachtig heeft vooralsnog klachten en niemand is in quarantaine geplaatst. Vier familieleden van de Amerikaan hebben wel het dringende advies gekregen binnen te blijven en voorlopig geen bezoek te ontvangen.

In de VS zijn al eerder patiënten met ebola behandeld, maar dat waren mensen bij wie de ziekte in West-Afrika was vastgesteld. In Liberia, Guinee en Sierra Leone heeft ebola aan meer dan drieduizend mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl