NOS NieuwsAangepast

Timmermans: historische steun

Het kabinet hoopt dat er een moment komt dat er wel degelijk een volkenrechtelijk mandaat is om militair in te grijpen in Syrië. Dat zei minister Timmermans in het Kamerdebat over de Nederlandse steun aan de militaire missie tegen IS.

Timmermans zei dat je niet kunt vaststellen dat zo'n mandaat er nu is, maar ook niet dat het er niet is. Het kabinet beperkt zich tot acties in Irak.

Stapje voor stapje

De minister zei dat het kabinet wel streeft naar duidelijkheid op dit punt. "Maar dat moet je stapje voor stapje doen, want als je de zaak forceert, loop je het risico dat een lid van de Veiligheidsraad dan meteen zijn veto uitspreekt."

De minister benadrukte dat er volgens hem wel een volkenrechtelijk mandaat moet zijn om in te grijpen, al hoeft dat volgens hem niet altijd te betekenen dat er een resolutie komt van de Veiligheidsraad. De meerderheid van de Tweede Kamer steunt de lijn van het kabinet.

Unaniem

Timmermans noemde de brede steun voor de missie "misschien wel historisch". Hij benadrukte dat het om een missie "hoog in het geweldsspectrum" gaat en dat de militairen op korte termijn worden uitgezonden. Timmermans wees erop dat de hele Kamer het ermee eens is dat IS een bedreiging is voor de Europese veiligheid. "Ook de partijen die de missie niet steunen, dus wat dat betreft zijn we unaniem."

In het debat bevestigde minister Hennis dat de Nederlandse F-16's in Jordanië worden gestationeerd. Hennis voegde eraan toe dat ze dat niet steeds zal herhalen en weer in de publiciteit brengen. Ze riep anderen op daar ook terughoudend over te zijn. "Ook in Jordanië is dreiging aanwezig. Door coalitiegenoten te huisvesten, vergroot dat land voor de eigen inwoners de risico's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl