NOS NieuwsAangepast

Munitiefabriek in Bulgarije ontploft

Een munitiefabriek in Bulgarije is gisteren door een zware explosie volledig verwoest. Volgens hulpverleners is er geen hoop meer dat vijftien mensen die op de plaats van de ramp waren nog in leven zijn.

De fabriek maakte explosieven nabij het dorp Gorni Lom, in het noordwesten van Bulgarije. Wat precies de oorzaak is van de explosie is nog niet duidelijk.

Onzorgvuldig

De fabriek had de afgelopen maanden een reeks van waarschuwingen en boetes van de inspectie gekregen wegens onzorgvuldige opslag van materiaal, vertelde de demissionair minister van Arbeid aan een lokaal radiostation.

In augustus deelden inspecteurs boetes uit wegens dertien verschillende overtredingen. Stapels explosieven blokkeerden een uitgang van het complex, en her en der lagen zakken restmateriaal van de productie van het explosief TNT. Waarom de fabriek niet allang gesloten was, kon de minister niet uitleggen.

Oude landmijnen

De regio waar de fabriek stond is de armste van de Europese Unie. Werknemers hadden weinig kans op een baan elders, vertelde de minister. Ze zouden ook onder het minimumloon zijn betaald.

De fabriek werkte aan de demontage van oude landmijnen uit Griekenland. Verouderde munitie kan instabiel worden en daardoor spontaan ontploffen. Dit heeft de afgelopen jaren vaker geleid tot explosies in munitiedepots op de Balkan.

Politieke partijen hebben naar aanleiding van de ramp hun campagne voor de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag opgeschort. Morgen is een dag van nationale rouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl