NOS NieuwsAangepast

Defensie: reactie gifverf na research

Defensie wil pas conclusies trekken over het gebruik en gevaar van gifverf als alle beschikbare documenten zijn doorgenomen. "Daarbij zal ook worden gekeken naar de ervaringen van de betrokkenen", laat het ministerie weten.

Minister Hennis verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar met wat voorlopige conclusies te kunnen komen. De uitkomsten van het daadwerkelijke onderzoek laten mogelijk nog twee jaar op zich wachten.

Dwarsbomen

Hennis zegt dat als ze nu reageert, ze het onderzoek dwarsboomt. "Het historisch onderzoek is nog gaande", zegt ze. "Waar het om gaat is dat echt alles boven tafel komt. Dat is waar we nu mee bezig zijn."

Uit documenten die de NOS in handen heeft blijkt dat Defensie al in 1987 wist dat personeel in werkplaatsen onvoldoende werd beschermd tegen kankerverwekkende stoffen. Pas elf jaar later, in 1998, werden adequate maatregelen genomen om werknemers te beschermen.

Gevaren

Eerder vandaag liet Defensie weten dat de aandacht voor de arbeidsomstandigheden en veiligheidsmaatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen sinds de jaren tachtig is toegenomen.

Volgens het ministerie was er voor 1998 al kennis over de gevaren van chromaathoudende verven en de omstandigheden waaronder ermee werd gewerkt. Dat blijkt volgens Defensie uit een brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

"In ieder geval vanaf 1998 zijn verschillende maatregelen genomen om de blootstelling aan chromaathoudende verven te beperken en zo mogelijk te voorkomen", staat in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl