NOS NieuwsAangepast

Huizenverkopers lijden vaker verlies

Het afgelopen kwartaal hebben meer mensen met een NHG-hypotheek hun huis gedwongen met verlies verkocht dan ooit. 1336 huizenbezitters deden een beroep op de garantieregeling. Over heel 2014 is het aantal aanspraken tot nu toe 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit het kwartaalbericht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Het fonds springt financieel bij als woningeigenaren hun woning met verlies moeten verkopen door bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding. Het gemiddeld uitgekeerde bedrag is ruim 39.000 euro.

Verliezen

In totaal hebben ruim 1,1 miljoen huishoudens een hypotheek met NHG-garantie. Dat aantal loopt snel op, alleen al in het laatste kwartaal kwamen er meer dan 30.000 huishoudens bij die zo'n garantie afsloten bij het financieren van de koop of verbouwing van hun woning.

Het Waarborgfonds houdt er rekening mee dat het aantal verliezen nog verder oploopt, door na-ijleffecten van de crisis. Het fonds zegt te verwachten die verliezen goed te kunnen opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl