IS-debat over geld en grenzen

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de F-16-missie waarmee het kabinet een bijdrage wil leveren aan de strijd tegen IS. Het is al duidelijk dat een meerderheid de missie steunt, maar het is geen symbolisch debat, zegt politiek verslaggever Wilco Boom.

Er zal gesproken worden over de kosten van de missie en over de vraag waarom IS wel in Irak, maar niet in Syrië wordt aangevallen. Vooral het CDA wil dat IS ook op Syrisch grondgebied wordt gebombardeerd, omdat het Westen vanuit Syrië wordt bedreigd door jihadisten en omdat er genocide dreigt voor de Koerden in het land.

Mandaat

"Het kabinet wil dat niet, vooral onder invloed van de PvdA, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat voor is. Het CDA vindt dat een belachelijk standpunt", zegt Boom in het NOS Radio 1 Journaal. "Nood breekt wet, redeneren ze daar."

Dat kan een mooi debat opleveren, maar het zal niet doorslaggevend zijn. Een meerderheid van de Kamer steunt het kabinet om de strijd met IS niet in Syrië aan te gaan vanwege dat volkenrecht, zegt Boom. "Volgens de PvdA moet dat landen tegen willekeur van andere landen beschermen en kan het slechts in uitzonderlijke gevallen opzij worden geschoven."

Dwangbuis

"De VVD vindt overigens dat de PvdA zich hiermee in een 'volkenrechtelijke dwangbuis' manoeuvreert, maar accepteert het wel."

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de inzet van F-16's in Irak.

Er zal verder vooral worden gesproken over de kosten van de missie. Die zijn geraamd op 300 miljoen euro, maar er is slechts 180 miljoen beschikbaar. De rest wordt uit begrotingen van komende jaren naar voren gehaald.

Bizarre situatie

Volgens Boom levert dat een "bizarre situatie" op. "Eigenlijk mag er zich de komende jaren kostentechnisch geen grote internationale ramp voordoen waarvoor onze militairen nodig zijn. Daar is dan geen geld meer voor."

De Tweede Kamer ziet dat als een probleem, stelt Boom, en zal het kabinet dan ook vragen om met een oplossing te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl