25 jaar RTL: de hoogtepunten

Op 2 oktober 1989, vandaag precies 25 jaar geleden, veranderde het Nederlandse televisielandschap voor altijd: RTL Veronique begon met uitzenden, in 1990 ging de zender verder als RTL 4. 25 jaar commerciële televisie met vele hoogtepunten die in het Nederlandse geheugen staan gegrift. Een overzicht van de belangrijkste en invloedrijkste programma's van RTL 4.

Goede tijden, slechte tijden

Over de inmiddels langstlopende soap van de Nederlandse televisie werd in het begin denigrerend gedaan: slechte acteurs, slecht script. Maar na 24 jaar -GTST begon op 1 oktober 1990- staat vast dat de soap een hele serie Nederlandse beroemdheden voortbracht en GTST staat nog altijd vrijwel dagelijks in de top 3 van best bekeken programma's.

Rad van Fortuin

Het Rad van Fortuin (1990-1998) werd gepresenteerd door voormalig AVRO-omroeper Hans van der Togt. Hij werd onder meer geassisteerd door de 'lieftallige' Leontine die tegenwoordig door het leven gaat als mevrouw Borsato. Het Rad van Fortuin was onderdeel van de 'horizontale programmering' die RTL in Nederland introduceerde: de hele week door hetzelfde programma op hetzelfde tijdstip.

RTL Nieuws

RTL Nieuws begon op 2 oktober 1989 als het RTL Véronique-nieuws. Het werd een succes, mede door presentatoren Jeroen Pauw en Loretta Schrijver die om 22.00 uur als duo het nieuws presenteerden. Op 14 februari 1990 werd die uitzending verplaatst naar 19.30 uur. En zo ging RTL Nieuws de concurrentie aan met het NOS Journaal van 20.00 uur.

In de ochtend bijgepraat worden over het laatste nieuws, dat kon tot 1989 eigenlijk alleen via de radio. RTL kwam -naar Amerikaans concept- met nieuws in de vroege ochtend in de Véronique Ontbijtshow. Jan de Hoop las daarin ieder half uur het nieuws. Een jaar later wordt het ochtendprogramma vervangen door het RTL Ontbijtnieuws. Dit programma werd een succes, vooral ook dankzij de vaste anchor Jan de Hoop. Bekend vanwege zijn eigen stijl, de mok op tafel en later ook populair door filmpjes met bloopers die het online goed doen.

RTL Boulevard

Naast het harde nieuws heeft RTL sinds jaar en dag RTL Boulevard voor het entertainmentnieuws uit binnen- en buitenland. Deskundige en ´sidekick´ Albert Verlinde kwam eind vorig jaar zelf in verlegenheid toen er foto's opdoken waarop te zien was hoe zijn eigen man zoende met een andere man. Verlinde sprak er de volgende dag openlijk over.

Barend en Van Dorp/Villa BvD

RTL 4 is vanaf het begin spraakmakend. Daarvoor zorgden onder meer Barend en Van Dorp. De journalisten van Vrij Nederland en de VARA namen in een talkshow op de late avond het nieuws en de sport door met gasten en 'sidekicks' als Jan Mulder en Boudewijn Büch. Het programma liep van 1990 tot 2006, het laatste seizoen werd op Talpa uitgezonden.

Tegenwoordig is de talkshow aan het eind van de dag niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. De publieke omroep en RTL strijden dagelijks om de hoogste kijkcijfers, momenteel met Jeroen Pauw en Humberto Tan.

Barend en Van Dorp kunnen nog een programma dat niet meer weg te denken is op hun conto schrijven: de talkshow tijdens grote sportevenementen. Het begon tijdens het WK voetbal van 1998 in Frankrijk. Nederland keek 's avonds naar Villa BvD.

Idols/The Voice of Holland

Talenten, daar heeft RTL ook oog voor. Idols (2002-2008) bracht ze voor het voetlicht. Het werd onder meer gepresenteerd door Tooske Ragas-Breugem. Het publiek kon stemmen op Nederlands zangtalent dat ook werd beoordeeld door een strenge jury met Henkjan Smits, Eric van Tijn en Jerney Kaagman. Hoewel het concept was overgenomen uit Groot-Brittannië was Idols één van de grote successen van RTL. Het leverde winnaars op als Jamai en Boris.

RTL liet dit succes in 2010 opvolgen met The Voice of Holland, waarbij bekende artiesten een eigen team van talenten begeleiden.

Koffietijd

Hoe drinkt Nederland zijn koffie? Mireille Bekooij en Hans van Willigenburg gaven daar elke ochtend vanaf 10.00 uur antwoord op in een populair programma. Koffietijd (1994-2001) trok veel kijkers, onder meer door de bekende Nederlanders die er te gast waren.

5 uur show

RTL bracht van 1998 tot 1998 ook de 5 uur show, een dagelijkse talkshow in de namiddag. Viola Holt en Catherine Keyl zijn de bekendste gezichten van het magazine, dat een mix bracht van informatie en entertainment.

Hei Elei Kuck Elei/De Journal

En tot slot: één van de langstlopende programma's van RTL. Het niet-ondertitelde Luxemburgse journaal. RTL zendt nog altijd uit op een Luxemburgse licentie en dat betekent dat er ten minste één Luxemburgs programma op de zender moet worden uitgezonden. Het programma begon in 1998 onder de naam Hei Elei Kuck Elei en wordt tegenwoordig dagelijks om 05.30 uur uitgezonden op RTL 5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl