VVD: achterban meer betrekken

De VVD-achterban moet in de toekomst meer worden betrokken bij het regeerakkoord. Het partijbestuur wil niet alleen leden, maar ook kiezers uitnodigen voor bijeenkomsten in het land, mocht de VVD weer in een kabinet stappen.

Dat gaat het bestuur op een partijcongres in november aan de leden voorstellen.

Partijvoorzitter Henry Keizer vindt dat nodig om de achterban van de VVD duidelijk te maken waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt bij de onderhandelingen. "In Nederland is er nooit een partij met de absolute meerderheid. Er moet dus gepraat worden en dan zijn er punten uit het verkiezingsprogramma die je niet waar kunt maken", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Kiezers

Keizer vindt het belangrijk dat die uitleg niet alleen naar de leden gaat die het verkiezingsprogramma hebben samengesteld, maar ook naar de kiezers. "Daarom organiseren we vijf openbare bijeenkomsten door het land waar mensen die uitleg krijgen."

Kiezers en leden die het niet eens zijn met de uitkomst van de onderhandelingen kunnen de VVD er dan niet alsnog van weerhouden te gaan regeren. "Dat is het verschil tussen verantwoordelijkheid dragen en verantwoording afleggen", zegt Keizer. "Die beslissing ligt bij de vertegenwoordigers van de partij in de Kamer."

Debat

De partijvoorzitter is er niet bang voor dat er mensen naar de bijeenkomsten komen die de koers van de partij negatief willen beïnvloeden. "Je moet er niet bang voor zijn dat er andere meningen zijn." Dat geldt ook voor niet-VVD-leden. "Daar heb ik geen moeite mee. Integendeel. Debat scherpt onze ideeën en levert uiteindelijk meer draagvlak op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl