Gaat Hongkong weer aan het werk?

In de Chinese stad Hongkong zijn nog steeds duizenden mensen op straat. De vraag is of iedereen na vandaag, een tweede vrije dag, weer aan het werk gaat, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries.

De demonstranten hebben het stadsbestuur een ultimatum gesteld: ze eisen dat de hoogste bestuurder van de stad, Leung Chun-ying, vandaag opstapt. Zo niet, dan zullen zij hun acties uitbreiden en meer overheidsgebouwen blokkeren. Dat duidt er niet op dat ze er na vandaag mee ophouden, zegt De Vries.

Andere strategie

Leung zelf slaat nu een gematigder toon aan. Hij houdt er rekening mee dat de acties heel lang gaan duren, omdat hij een vreedzame oplossing wil. Eerder deze week eiste hij nog dat de protesten zouden ophouden.

Volgens The Wall Street Journal is de strategiewijziging hem door zijn bazen in Peking ingegeven. De Chinese regering zou ervoor hebben gekozen om geweld te vermijden en de demonstranten door te laten gaan tot ze er zelf genoeg van hebben.

Dreigement

Daar staat tegenover dat de staatskrant, The People's Daily, een harde toon aanslaat. In een hoofdartikel stelt de redactie dat de demonstranten radicale activisten zijn die door buitenlandse krachten worden aangestuurd en die erop uit zijn om Hongkong en China te ontwrichten.

Als dat zo blijft, kunnen de consequenties onvoorspelbaar zijn, dreigt de krant. "Dat komt hard aan hier", zegt De Vries. Het boezemt de activisten die zij sprak angst in, omdat zo'n hoofdredactioneel commentaar ook in 1989 verscheen, een maand voordat het protest op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking met grof geweld werd neergeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl