"Harder optreden tegen bonussen"

De Partij van de Arbeid vindt de boetes op te hoge bonussen in de financiële sector te laag. Bonussen mogen volgens de kabinetsplannen vanaf januari nog twintig procent van het vaste salaris bedragen, maar financieel woordvoerder Nijboer van de PvdA wil nog verder gaan.

Hij wil dat er hogere boetes komen op overtredingen van de nieuwe regels, waarover vanmiddag in de Tweede Kamer wordt gesproken. Volgens hem worden daarmee de prikkels voor veel te hoge bonussen weggehaald.

Boetes opstapelen

Hij eist een maximumboete van vier miljoen euro. Ook vindt hij dat die boetes bij meer overtredingen moeten worden gestapeld. Zo kunnen boetes volgens hem oplopen tot meer dan tien miljoen euro.

Banken en verzekeraars die in handen van de Nederlandse overheid zijn, mogen hun personeel geen bonussen geven als het aan de PvdA ligt. Verder moet er strenger worden opgetreden tegen banken die vaste salarissen verhogen om de regels te omzeilen. ABN Amro verhoogde het salaris van topmanagers eerder dit jaar al met 20 procent.

GroenLinks

Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks gaat voorstellen om de bestbetaalde werknemer van een bedrijf maximaal twintig keer meer te laten verdienen dan de laagst betaalde.

"Daardoor kan de manager van de bank in de toekomst niet meer dan twintig keer zoveel verdienen als bijvoorbeeld een baliemedewerker", schrijft de partij in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl