Mexicaanse drugsbaas gepakt

De Mexicaanse autoriteiten hebben een van de meest gezochte drugsbaronnen van het land gepakt: Héctor Beltrán Leyva. Militairen hielden hem aan in een visrestaurant in een plaatsje ten noordoosten van Mexico-Stad. Daar deed hij zich voor als handelaar in kunst en onroerend goed.

Beltrán (49) is de leider van het drugskartel dat door zijn broer Arturo werd opgericht. Arturo werd in 2009 doodgeschoten. Twee andere broers zitten in de gevangenis. In Mexico en de VS waren hoge beloningen uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot arrestatie van Héctor.

Goed nieuws

De aanhouding van de drugsbaas is opnieuw goed nieuws voor president Peña Nieto, die de strijd tegen de gewelddadige kartels bovenaan zijn agenda heeft staan. Zeker zeven kopstukken uit de Mexicaanse drugswereld zitten nu vast, of zijn dood. In februari werd de leider van het machtige Sinaloa-kartel, Guzmán, opgepakt.

Het kartel van Beltrán was een afsplitsing van het Sinaloa-kartel en handelde volgens de VS in cocaïne, marihuana, heroïne en synthetische drugs. De bende zou ook "talloze moorden" hebben gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl