NOS NieuwsAangepast

NL verslavingsproject naar Essen

Door bureau Berlijn

Het is een omstreden idee: verslaafden belonen met bier in ruil voor het schoonhouden van de buurt. In Amsterdam gebeurt dit al langer. Nu wordt ook in Duitsland met dit plan geëxperimenteerd. In het West-Duitse Essen is vandaag het Pick Up-project van start gegaan.

Vijf deelnemers hebben zich vanochtend voor het project aangemeld. Onder begeleiding van maatschappelijk werkers maakten zij vier uur lang schoon in de binnenstad van Essen. De beloning: een klein geldbedrag, een warme maaltijd en indien gewenst ook bier, maximaal drie flessen per dag.

Amsterdams voorbeeld

Het Pick Up-project is een initiatief van de verslavingszorginstelling Suchthilfe direkt in Essen.

Het idee komt uit Amsterdam. Daar zette de stichting De Regenboog Groep anderhalf jaar geleden een soortgelijk project op. Oliver Balgar van Suchthilfe direkt was daar begin dit jaar op bezoek en vond de resultaten positief. "Mensen voelen zich weer nuttig en krijgen meer structuur in hun leven."

Begeleiding

Anders dan in Amsterdam gaat het bij het project in Essen niet om alcohol-, maar vooral om harddrugsverslaafden, die daarnaast regelmatig alcohol drinken. Naar Amsterdams voorbeeld krijgen de deelnemers behalve een vergoeding ook medische en maatschappelijke begeleiding.

Na lang onderhandelen mag het Pick Up-project een jaar lang onder wetenschappelijke begeleiding uitgeprobeerd worden. Daarna wordt het project geëvalueerd.

Kritiek

Het plan stuitte in eerste instantie op veel kritiek. Het idee om met belastinggeld bier voor verslaafden te kopen, schoot velen in het verkeerde keelgat. Sommigen vonden het daarentegen juist vernederend om mensen voor weinig geld te laten schoonmaken.

Volgens Balgar draait het bij Pick Up niet echt om het schoonmaken; dat is alleen een hulpmiddel om mensen structuur en een gevoel van eigenwaarde te geven. Met het verstrekken van bier probeert Suchthilfe direkt een groep zwaar verslaafden te bereiken die anders moeilijk aanspreekbaar is.

Trots

De eerste dag was volgens Balgar een succes: omstanders reageerden positief en de deelnemers waren trots. En, opmerkelijk genoeg: "Niemand heeft vandaag bier gedronken!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl