NOS WielrennenAangepast

Knecht Nibali betrapt op epo

Wielrenner Maksim Iglinski is vijf dagen na de finish van de Tour de France betrapt op het gebruik van epo. De internationale wielerbond UCI heeft hem voorlopig geschorst.

De Kazach reed de gehele Tour in dienst van winnaar Vincenzo Nibali, die met machtsvertoon het geel naar Parijs bracht. Epo is een verboden middel dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes versterkt.

Eerder deze maand werd ook al Valentin, de broer van Maksim betrapt op epo. Valentin liep tijdens de Eneco Tour (11-17 augustus) tegen de lamp. In tegenstelling tot Maksim reed Valentin geen Ronde van Frankrijk. Overigens meldde de organisatie van de Ronde van Frankrijk begin september dat alle testen die tijdens de Tour zijn afgenomen, negatief waren.

Maksim, de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2012, is door zijn ploeg Astana voorlopig op non-actief gezet. Valentin Iglinski was al ontslagen.

Geen Lombardije?

Astana is lid van de MPCC, een beweging die zich inzet voor een schone wielersport. Volgens die regels, die verdergaan dan de dopingregels van de UCI, mag een ploeg waarvan meerdere renners binnen twaalf maanden betrapt worden, niet meedoen aan de eerstvolgende WorldTour-wedstrijd. In dit geval de Ronde van Lombardije, van aanstaande zondag. Of Astana zich daaraan houdt, is nog niet duidelijk.

Boom en Westra

De Nederlander Lieuwe Westra rijdt sinds begin 2014 voor Astana. Lars Boom vergezelt de Fries vanaf volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl