NOS NieuwsAangepast

Chemie-Pack moet Moerdijk betalen

Het bedrijf Chemie-Pack en zijn bestuurders moeten 1,7 miljoen euro betalen aan de gemeente Moerdijk. Dat heeft de Raad van State in hoger beroep bepaald. De Raad van State is de hoogste bestuursrechter in Nederland.

Het bedrag bestaat uit de kosten die de gemeente Moerdijk heeft moeten maken na de brand in 2011 op het complex van Chemie-Pack. Met een zogenoemde bestuursdwang verplichtte de gemeente Chemie-Pack om onder meer verbrandingsresten en het vervuilde bluswater op te ruimen.

Bezwaar

Chemie-Pack deed dat niet, waarna de gemeente zelf bedrijven inhuurde om het terrein te reinigen. De kosten hiervoor verhaalde de gemeente op Chemie-Pack.

Het chemiebedrijf maakte bezwaar, maar dit werd door de Raad van State ongegrond verklaard. Chemie-Pack ging vervolgens in hoger beroep. De Raad van State stelt de gemeente Moerdijk nu opnieuw in het gelijk.

Waterschap

In januari oordeelde de Raad van State al dat Chemie-Pack 11 miljoen euro moet betalen aan het Waterschap Brabantse Delta. Ook het waterschap had de kosten van opruimen van vervuild bluswater verhaald op het chemieconcern. Tegen het bedrijf lopen nog meer procedures van betrokken overheden.

Of de gemeente Moerdijk en het Waterschap Brabantse Delta ooit iets terugzien van het geld, is onzeker. In augustus 2011 werd Chemie-Pack failliet verklaard.

Burgemeester

Op 5 januari 2011 brak brand uit op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk. Het duurde uren voordat de brandweer de brand geblust had.

In de nasleep stapte de burgemeester van Moerdijk op. Hij gaf aan de enorme bestuurlijke klus na de brand mentaal en lichamelijk niet aan te kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl