NOS NieuwsAangepast

Noord-Zuidlijn bereikt mijlpaal

Er moet nog drie jaar aan worden gewerkt, maar vandaag is de betonnen constructie van metrostation Rokin in de Noord-Zuidlijn in Amsterdam opgeleverd. Er is elf jaar gewerkt aan het station.

De metrolijn heeft een turbulente geschiedenis. In 2003 ging de eerste schop de grond in, maar in september 2008 kwam de bouw op veel plekken, waaronder het Rokin, stil te liggen vanwege verzakkingen bij de Vijzelgracht. Pas halverwege 2009 werd het werk weer hervat.

"Bloed, zweet en tranen"

Volgens Peter Dijk, directeur van de Noord-Zuidlijn is er sindsdien wel het een en ander veranderd. "Vanaf dat moment hebben we de mensen in de omgeving erbij betrokken. Daardoor zijn die toch anders naar dit project gaan kijken."

Hij is trots op de oplevering van de 'ruwbouw', ook al is er alleen nog maar beton te zien. "Ik ruik en zie beton, maar ook de trots van de mensen die hier hard aan gewerkt hebben al die jaren. En die nu, letterlijk met bloed, zweet en tranen, zover zijn gekomen."

Veilig

Het station wordt de komende drie jaar helemaal afgewerkt. Grootste probleem daarbij is volgens projectmanager Harold van Steeg om ervoor te zorgen dat alle systemen die nodig zijn om een metro te laten rijden, goed werken. "Daarvoor zijn de komende drie jaar nog van groot belang. We gaan nog veel testen, zodat de eerste reiziger veilig gebruik kan maken van de metro."

In 2017 moeten de eerste metro's over de Noord-Zuidlijn rijden. Een reiziger doet er dan 16 minuten over om van station Amsterdam Noord naar station Zuid te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl