NOS NieuwsAangepast

Ruim 300 Groningse meldingen

Het aantal schademeldingen als gevolg van de aardschok gisteren in Groningen is opgelopen tot 320. Gistermiddag stond de teller nog op 85.

Het gaat vooral om lichte schade, volgens de NAM. "Denk daarbij aan schade aan pleisterwerk en scheuren in de muren", zegt een woordvoerder.

De meeste meldingen kwamen uit de gemeente Groningen: 163. Daarna volgen de gemeente Bedum en Ten Boer, waar het epicentrum van de beving lag.

"Fact of life"

NAM-directeur Bart van de Leemput zegt in een interview met de NRC dat de stad Groningen en het platteland rekening moeten houden met zwaardere aardschokken. "Als je weet dat het Groningenveld nog vijftig jaar produceert, komen er meer en zwaardere gasbevingen. Maar over twintig jaar worden het er minder", zegt de directeur in de krant.

Van de Leemput sluit zich daarmee aan bij minister Kamp die de bevingen gisteren een "fact of life" noemde.

Volgens experts is er de komende drie jaar een kans van tien procent dat er een beving komt zwaarder dan 4,1 op de schaal van Richter. De directeur zegt daarover in de krant dat dat nogal wat betekent.

Gevoel is anders

"De mensen krijgen meer schade, ze vragen zich af of ze nog veilig zijn in hun eigen huis en ze willen weten waar ze in de toekomst aan toe zijn." Volgens Van de Leemput is het gevoel over gas in Groningen veranderd.

Van 2012 tot gisteren kreeg de NAM 23.116 schademeldingen binnen, volgens de directeur. Het winningsbedrijf heeft inmiddels 14 panden gekocht van particulieren, waarvan 7 als testpand worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl