Giften politieke partijen openbaar

Minister Plasterk heeft voor het eerst bekendgemaakt wat politieke partijen aan giften hebben ontvangen. Volgens het overzicht kreeg de SP de grootste giften.

Sinds vorig jaar zijn alle partijen in de Eerste en Tweede Kamer verplicht de minister een overzicht te geven van giften vanaf 4.500 euro. Ook schulden boven de 25.000 euro moeten bekend worden gemaakt.

Dat de SP de meeste giften heeft gekregen, hangt samen met de regeling die SP'ers verplicht een deel van hun inkomen af te staan aan de partij.

De Wit

Volgens de opgave gaf voormalig SP-Tweede Kamerlid De Wit vorig jaar het meest aan de partij: bijna 94.000 euro. Na hem komen andere Kamerleden. Partijleider Roemer droeg vorig jaar bijna 83.000 euro af.

Ook GroenLinks heeft een afdrachtregeling. Uit de lijst blijkt dat Europees Parlementslid Sargentini 73.000 heeft afgedragen aan de "Stichting GroenLinks in de EU." Tweede Kamer-fractievoorzitter Van Ojik gaf bijna 13.000 euro.

De Partij voor de Dieren kreeg 50.000 euro van een lid uit Vierhouten en de SGP 20.000 van een visbedrijf uit Yerseke.

100 euro

Er zijn ook partijen die opgeven dat ze helemaal geen giften van 4.500 euro of meer hebben gekregen. Tot die categorie horen ook de PvdA en de PVV. Uit de openbaar gemaakte stukken blijkt verder dat de PVV vorig jaar 100 euro contributie heeft ontvangen. Dat bedrag moet afkomstig zijn van partijleider Wilders, want hij is het enige lid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl