NOS NieuwsAangepast

Misbruikmeldpunt kerk langer open

De rechter in Utrecht heeft besloten dat de Rooms-Katholieke Kerk mensen langer de kans moet geven om klachten in te dienen over verjaarde misbruikzaken en zaken tegen overleden personen. De bisschoppenconferentie had eerder besloten het meldpunt per 1 juli 2014 te sluiten, maar vijf vrouwen en het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik vochten dit besluit aan.

De kans is volgens de rechter groot dat er nog steeds gedupeerden zijn die een klacht willen indienen. Daarom moet het meldpunt langer open blijven. Want door het lang toedekken en ontkennen van seksueel misbruik, is het vertrouwen van slachtoffers in de kerk ernstig geschaad. De kerk moet beseffen dat slachtoffers een drempel moeten overwinnen om een klacht in te dienen, vindt de rechter.

De rechter vindt een duur van 3,5 jaar een redelijke termijn. De rechter heeft daarbij gekeken naar de termijnen die in omringende landen gelden voor vergelijkbare klachtenregelingen. Dit betekent dat het meldpunt tot tenminste 1 mei 2015 klachten over seksueel misbruik in behandeling moet nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl