"Liever kunstgras dan slecht gras"

Veertig internationale voetbalsters hebben een rechtszaak aangespannen tegen de FIFA en de Canadese voetbalbond omdat zij het niet terecht vinden dat het WK vrouwenvoetbal 2015 op kunstgras gespeeld wordt. De ondergrond verhoogt naar hun mening de kans op blessures. Ook beschouwen ze een WK op kunstgras als "tweederangs, discriminerend en illegaal".

Voetbalster Daphne Koster snapt het protest van de vrouwen wel. "Natuurlijk voetbal je als speler altijd liever op gras. Dat principe snap ik. Maar het allerbelangrijkste bij een EK of WK is dat er een goede grasmat ligt."

"Maar ik zie het niet als discriminatie naar vrouwen toe", vertelt Koster. "Het is natuurlijk makkelijk om dat te gebruiken om iets voor elkaar te krijgen."

Wenden en keren

Wat is nu precies het verschil met gewoon gras? "Met name het wenden en keren gaat minder soepel dan op echt gras", legt Koster uit. "Je bent toch flexibeler in je bewegingen op een gewone grasmat. Bovendien doet de bal ook andere dingen, hij stuitert bijvoorbeeld anders."

In 2010 speelde Koster een seizoen bij Sky Blue FC in de Verenigde Staten. "Daar wordt al heel veel op kunstgras gespeeld", zegt ze. "Je merkt het verschil ook als het heel warm is. Je voelt het veld dan branden aan je voeten."

Stabiele toekomst

De voetbalster van Ajax denkt dat er steeds meer op kunstgras gevoetbald zal worden. "In Nederland zie je het al steeds meer, dus ik denk dat er in de toekomst alleen maar meer velden komen met kunstgras. Qua onderhoud is het volgens mij ook goedkoper. Ook het sproeien van gras heeft minder invloed bij kunstgras. Het is een stuk stabieler."

Goed gras

Nederland is niet benaderd om mee te doen aan het protest tegen de wereldvoetbalbond. "We hebben het er natuurlijk wel over gehad in de spelersgroep", zegt Koster. "Maar het is niet iets voor Nederland. De FIFA moet gewoon zorgen voor goede grasmatten."

Het maakt Koster dan ook niet veel uit op wat voor veld er wordt gevoetbald. "Het belangrijkste voor een voetbalster is een goede grasmat. Dus liever een goed kunstgrasveld dan een slechte grasmat. Maar toch, er gaat niets boven echt goed gras."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl