Juichrituelen NFL aan banden

In de Verenigde Staten is discussie ontstaan over de manier van juichen door American Football-spelers. Husain Abdullah, speler van Kansas City, kreeg maandag een straf voor "uitbundig juichen" tijdens de wedstrijd tegen New England Patriots.

De scheidsrechters bestraften Abdullah omdat hij op zijn knieën ging zitten om een score te vieren. In de ogen van de arbiters overtrad hij daarmee regel 12, sectie 13 van het reglement van de NFL. Die regel verbiedt het te uitbundig vieren van een score als spelers op het veld staan. Husain Abdullah is evenwel moslim.

De NFL, de overkoepelende organisatie van het professionele American football, heeft inmiddels laten weten dat Abdullah ten onrechte werd bestraft. In een verklaring erkende de NFL dat de speler "als onderdeel van een religieuze uiting" naar de grond ging. Dat neemt niet weg dat in sportprogramma's in de Verenigde Staten inmiddels gediscussieerd wordt over de zin en onzin van het juichen.

Verscherpte regels

Evenals in het voetbal, en veel andere sporten, hebben football-spelers er in de loop der jaren een gewoonte van gemaakt hun score zo opzichtig mogelijk te vieren. Die trend nam in de ogen van officials van de NFL uiteindelijk zelfs theatrale en welhaast potsierlijke vormen aan, waarna besloten werd de regels met betrekking tot het juichen aan te scherpen.

De trend werd in de jaren tachtig ingezet door spelers van Washington Redskins. Zij introduceerden de zogenoemde 'Fun Bunch', waarbij alle spelers na een score het veld inrennen, zich rond de maker van het 'doelpunt' opstellen en massaal high-fives uitwisselen.

Voorbeelden

Het afgelopen decennium trokken Terrell Owens (oa. San Francisco 49ers en Dallas Cowboys), die na een score een pen uit zijn sok haalde en een handtekening op de bal zette, en Joe Horn (New Orleans Saints), die zijn mobiele telefoon bij de doelpaal neerlegde en na een score deed of hij belde, de aandacht met hun juichrituelen.

Twee seizoenen geleden werden de juichregels wederom aangescherpt. Die kwamen New Orleans-speler Jimmy Graham prompt duur te staan. Nadat hij ter viering van een score aan het doel was gaan hangen, kreeg hij van de NFL een boete van 30.000 dollar.

Husain Abdullah is nu op grond van diezelfde juichregels bestraft. Maar of dat terecht is, is nu in de Verenigde Staten dus voer voor verhitte discussies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl