NOS NieuwsAangepast

"Overal agenten, nergens geweld"

De nationale Chinese feestdag is in Hongkong betrekkelijk rustig verlopen. "Bij de demonstraties voor meer democratie zijn incidenten uitgebleven", zegt correspondent Marieke de Vries.

"De politie heeft nergens ingegrepen. Wel waren undercoveragenten in de stad, maar geweld is er niet geweest."

Het was voor de demonstranten vandaag vooral een familiedag, zegt De Vries. De bedoeling van het verzet was dat hele gezinnen de straat op zouden gaan, nadat studenten en later arbeiders met het protest waren begonnen.

Blokkades

"Omdat iedereen vrij is, werd gerekend op een grote opkomst. Maar het is minder massaal geworden dan verwacht. Het getal van 1 miljoen demonstranten werd wel genoemd, het zijn er niet meer dan enkele tienduizenden geworden."

Mogelijk ligt dat aan de manier van demonstreren. "De betogers hebben gekozen voor blokkades her en der. Daar sluit je je minder snel bij aan dan wanneer er een demonstratie door de stad trekt, zoals bij andere gelegenheden hier wel gebeurt."

Inperken

Intussen zijn er ook inwoners die zich storen aan de betogingen. "De onrust leidt tot ongemak, bijvoorbeeld omdat banken gesloten zijn. Bovendien vrezen mensen dat de autoriteiten bepaalde vrijheden zullen inperken, als de betogers de acties op de spits drijven."

Al met al hebben de protesten tot nu toe niets opgeleverd, stelt De Vries vast. "Er is geen compromis op komst. En aan de eis dat Leung Chun-ying als leider van Hongkong opstapt, is niet voldaan."

Hereniging

De zorg van het bewind in Peking is dat de onrust overslaat naar andere delen van China. In het bijzonder zijn de autoriteiten bevreesd dat in Taiwan het protest wordt overgenomen.

De Vries: "China wil het zelfstandige Taiwan uiteindelijk inlijven. Voorlopig is dat niet aan de orde, maar als de bevolking zich in navolging van Hongkong tegen China gaat keren, wordt het voor Peking moeilijker om een hereniging tot stand te brengen."

Niet voor niets is een leuze van de betogers: vandaag Hongkong, morgen Taiwan. Inmiddels wordt er in Taiwan al in bescheiden mate gedemonstreerd. "Als dat grote vormen gaat aannemen, mag je aannemen dat de autoriteiten in Hongkong wel zullen ingrijpen. Ze willen geen onrust op twee plaatsen."

Staande ovatie

De van oorsprong Nederlandse zakenman Paul Zimmerman heeft vandaag alle aandacht gekregen voor zijn protest tegen de autoriteiten. Hij klapte op een officiële bijeenkomst in Hongkong ter gelegenheid van de nationale feestdag een gele paraplu uit, waarmee hij steun aan de demonstranten uitsprak.

Marieke de Vries zag een spontane staande ovatie voor Zimmerman toen hij bij een van de blokkades verscheen. "Tweets met foto's van de paraplu zijn honderdduizenden keren geretweet. Hij is hier de man van de dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl