NOS NieuwsAangepast

Taiwan steunt protest Hongkong

De regering van Taiwan heeft steun uitgesproken voor de protestbeweging in Hongkong. President Ma Ying-jeou heeft verklaard dat China zich moet houden aan de belofte van autonomie in de voormalige Britse kroonkolonie.

Als Hongkong volledig kiesrecht krijgt, zullen de betrekkingen tussen "het vasteland" en Taiwan verbeteren, zei Ma. Anders zal de antipathie onder de bevolking van Taiwan jegens het buurland volgens hem toenemen.

Taiwan scheidde zich in 1949 af van China toen de communisten de burgeroorlog hadden gewonnen. Op het eiland Formosa vestigden de Chinese nationalisten toen een eigen staat, die door niet veel landen wordt erkend.

Protest verder op scherp

De leiders van de protestbeweging in Hongkong eisen dat Leung Chun-ying, de door China benoemde burgemeester van de stad, uiterlijk morgen aftreedt. Als hij dat niet doet, dreigen ze hun acties op te schroeven door bijvoorbeeld overheidsgebouwen te bezetten.

Met hun nieuwste eisen riskeren de betogers een confrontatie met de politie, die waarschijnlijk niet zal tolereren dat regeringsgebouwen bezet worden. De druk op de Chinese overheid wordt dan ook verhoogd. Tot nu toe laat de regering in Peking het aan de autoriteiten in Hongkong over om te reageren op de demonstraties.

Nationale feestdag

In Hongkong zijn ook vandaag weer tienduizenden mensen op de been om meer democratie te eisen. Vandaag en morgen zijn de Chinezen vrij ter gelegenheid van de viering van het 65-jarig bestaan van de communistische Volksrepubliek China. De betogingen begonnen toen China bekendmaakte dat kandidaten voor het burgemeesterschap van de stad door de Chinese regering moeten worden goedgekeurd. China staat alleen "patriottische" kandidaten toe.

Studentenleiders spelen een hoofdrol in de protestbeweging. Ze willen in gesprek met een hoge Chinese regeringsvertegenwoordiger over de toekomst van Hongkong. Leung heeft voor de studenten afgedaan als gesprekspartner omdat hij de politie traangas heeft laten gebruiken tegen de betogers.

Eén land, twee systemen

Het Verenigd Koninkrijk deed in 1997 afstand van de kroonkolonie Hongkong. De stad werd toen weer volledig deel van China, maar op de bijzondere voorwaarde 'Eén land, twee systemen'. Dat betekent dat in Hongkong in zekere zin autonoom blijft en dat in de stad vrijheden bestaan die in de rest van China niet gelden.

Taiwan wil alleen onder dezelfde voorwaarde toenadering tot China zoeken. Het kiessysteem en het rechtsstelsel kunnen wat Taiwan betreft niet gewijzigd worden naar Chinees model.

In China zijn de afgelopen dagen zeker tien activisten gearresteerd die steun hebben betuigd aan de demonstranten in Hongkong. Zeker 60 mensen zijn verhoord door de politie. Volgens Amnesty International zijn zeker 20 activisten vastgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl