NOS NieuwsAangepast

Jonge bestuurder eerder aangepakt

Mensen die net hun rijbewijs hebben, worden sneller aangepakt als ze zich gevaarlijk gedragen in het verkeer. Minister Schultz heeft de regels zo aangescherpt dat beginnende bestuurders een nieuwe rijtest moeten doen als ze twee strafpunten hebben gekregen. Nu moet dat pas bij drie strafpunten.

De beginnende bestuurder krijgt bijvoorbeeld strafpunten voor het veroorzaken van ernstige ongelukken, bumperkleven en grote snelheidsovertredingen. Als hij twee strafpunten heeft gekregen geeft het Openbaar Ministerie dat door aan het CBR. Daar moet de bestuurder een nieuwe test afleggen. Als hij daar niet voor slaagt, wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard en moet hij opnieuw examen doen.

Vaker overtredingen

Schultz benadrukt dat beginnende bestuurders vaker verkeersovertredingen maken dan meer ervaren weggebruikers en dat ze vaker betrokken zijn bij ongelukken. Schultz wil nu via aanscherping van de norm de verkeersveiligheid vergroten.

Iedereen van 18 of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt, is vijf jaar beginnend bestuurder. Voor jongeren is de termijn zeven jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl