Burgers doorgelicht op fraude

De overheid neemt binnenkort een nieuw computersysteem in gebruik, dat fraude met belastingen en uitkeringen moet opsporen. Het koppelt allerlei persoonsgegevens van burgers aan elkaar en gaat dan op zoek naar patronen.

Het Systeem Risico Indicatie (SyRI) controleert onder meer gegevens over inkomen, uitkeringen, toeslagen, huisvesting, onderwijs, schuldenlasten, hypotheken, boetes, vergunningen, ontheffingen, zorgverzekeringen, pensioenen, inburgering en re-integratie.

Door er een bepaald algoritme op los te laten, moet SyRI kunnen ontdekken of iemand zich potentieel schuldig maakt aan fraude. De techniek wordt ook gebruikt door inlichtingendiensten, die daardoor weten wie zij in de gaten moeten houden.

Persoonlijke levenssfeer

De ingebruikname van het systeem is het gevolg van de vernieuwde Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI), die een jaar geleden zonder debat door Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Deze wet moest grootschalige fraude met toeslagen door buitenlandse bendes tegengaan.

Het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State hadden grote bezwaren tegen de nieuwe wet, omdat het om "een vergaande beperking van de persoonlijke levenssfeer zou gaan".

Minister Asscher zegt dat hij goed heeft geluisterd naar de adviezen van deze twee instituten en ook dingen heeft aangepast. Zo moeten de gegevens van mensen die "geen hit" geven, worden vernietigd en mogen de gegevens van mensen die wel "een risicomelding" geven niet langer dan twee jaar worden bewaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl