NOS NieuwsAangepast

Personeel moet salaris inleveren

Bijna de helft van de werkgevers in Nederland heeft het personeel afgelopen jaar gevraagd genoegen te nemen met een lagere functie en dus minder salaris. Een kwart van de bedrijven keek naar andere mogelijkheden om te bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden, zoals het schrappen van de dertiende maand, de reguliere salarisverhogiung of minder verlofdagen.

Dat blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ADP, Berenschot en Performa Uitgeverij.

Volgens Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot stemt naar verwachting het merendeel van de werknemers in met het lagere inkomen. "We hebben dat nu niet onderzocht, maar uit andere peilingen blijkt dat de meeste werknemers bereid zijn om salaris in te leveren als ze hun baan behouden."

Bouw

Vooral in de bouw en in de financiële sector wordt de werknemers gevraagd in te leveren. "Het aantal werknemers dat een lager maandsalaris krijgt is met 3 % nagenoeg gelijk gebleven, maar er wordt nu dus veel breder gekeken om te bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden."

Ondanks het lichte herstel van de economie, is er volgens de onderzoekers bij veel werknemers nog angst voor aanstaande reorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl