Pantserwagens verkocht aan Esten

Nederland verkoopt 44 gevechtsvoertuigen aan Estland. Minister Hennis-Plasschaert verwacht dat het verkoopcontract in december wordt getekend.

De CV90-voertuigen, van Zweedse makelij, zijn nog betrekkelijk nieuw. Ze werden in 2008 in gebruik genomen door het Nederlandse leger. Van de 176 voertuigen worden er nu 44 verkocht. Dat vloeit voort uit de bezuinigingen die vorig jaar werden afgesproken.

Wat de verkoop oplevert, wordt niet bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van Defensie is dat concurrentiegevoelige informatie, omdat ook andere landen deze pantserwagens verkopen.

Militaire parade

Nederland en Estland gaan informatie uitwisselen over gebruik en onderhoud van de CV90. Een Nederlandse eenheid neemt in februari volgend jaar deel aan een militaire parade in de hoofdstad Tallinn. Er wordt dan ook een gezamenlijke oefening gehouden.

Hennis is vandaag in Tallinn en was eerder deze week in Letland. De NAVO zet meer militaire middelen in in de Baltische staten, omdat die een dreiging voelen vanuit Rusland. Nederland levert vier F-16's om het luchtruim te bewaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl