NOS NieuwsAangepast

Leden nazi-doodseskaders ontdekt

Het Simon Wiesenthal Centrum zegt 80 leden te hebben geïdentificeerd van de Einsatzgruppen, doodseskaders van de nazi's. Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat het centrum de lijst met namen naar de Duitse overheid heeft gestuurd en aandringt op een onderzoek.

Die lijst is samengesteld door de belangrijkste nazi-jager van het Simon Wiesenthal Centrum, Efraim Zuroff. De mensen op de lijst zijn geboren tussen 1920 en 1924 en kunnen nog in leven zijn. "De tijd begint te dringen. Er moet iets gebeuren", zegt Zuroff.

Nieuwe wetgeving

Hij heeft de lijst met 76 mannen en 4 vrouwen naar de Duitse ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie gestuurd. Justitie zegt de gegevens te hebben doorgegeven aan het kantoor van de aanklager die is belast met de vervolging van oud-nazi's.

Officier van justitie Kurt Schrimm heeft AP laten weten de details nog niet te hebben ontvangen.

Na de oorlog zijn enkele leden van de Einsatzgruppen veroordeeld, maar de meeste ontsprongen de dans. Dankzij nieuwe Duitse wetgeving is het volgens Schrimm nu mogelijk om ex-leden van nazi-doodeskaders veroordeeld te krijgen voor medeplichtigheid aan moord, enkel en alleen op basis van deelname aan zo'n eskader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl