NOS NieuwsAangepast

Op treinstation kun je naar de dokter

Door verslaggever Marc-Robin Visscher

Op veel stations kun je tegenwoordig meer dan wachten op de trein. Er zijn winkels om boodschappen te doen, een boek aan te schaffen of een broodje te kopen.

Op het Centraal Station in Den Haag is het sinds vandaag ook mogelijk om langs te gaan bij een dokter. CareToGo heet de 'stationsdokterspost', waar reizigers worden geholpen die met "eenvoudige medische kwesties" zitten.

Garanderen

Ook kunnen patiënten urine en bloed laten onderzoeken (cholesterol, glucose, hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen). Bezoekers van deze 'inloopkliniek' moeten er wel rekening mee houden dat ze de behandeling zelf moeten betalen, want consulten worden waarschijnlijk niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Een kort consult kost 27,25 euro, een langer consult het dubbele. "We kunnen inderdaad niet garanderen dat de zorg wordt vergoed", zegt Henk Goldschmidt, één van de initiatiefnemers.

Anoniem

"We werken met tarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit. Patiënten kunnen de rekening indienen, misschien dat de verzekeraar over de brug komt."

Het grote verschil met reguliere huisartsen is dat patiënten hier zonder afspraak langs kunnen. CareToGo wil "laagdrempelig werken" en mikt op een klantengroep die relatief anoniem geholpen wil worden. Goldschmidt: "Hier wacht de patiënt niet op de arts, maar de arts op de patiënt".

Zorgvuldig

Bij CareToGo is nauwelijks sprake van persoonlijke band tussen arts en patiënt. "Iedereen is welkom", zegt huisarts Marleen Kooijman: "Ik ben benieuwd wie er langskomen. Ik verwacht patiënten met verdachte plekjes op de huid, problemen met het bewegingsapparaat en misschien ook wel klachten die nog ernstiger zijn."

Patiënten kunnen alle medische kwesties ter sprake brengen. "Je wordt hier snel geholpen, maar de de hulp is zeker geen quick fix. Er wordt bij ons net zo zorgvuldig gewerkt als andere artsen doen. Wij zijn een aanvulling op de bestaande zorg. Of daar behoefte aan is, moet blijken. Dat wordt spannend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl