NOS SportAangepast

Royals na 29 jaar in Division Series

De honkbalfans van Kansas City Royals hebben 29 jaar moeten wachten om hun team de Division Series van de Major League Baseball te zien halen. Dinsdagavond werd die droom eindelijk verwezenlijkt. Het feest gaat nog even door.

In het wildcard-duel met Oakland Athletics (een alles-of-niets-wedstrijd tussen de beste twee 'verliezers' van de American League) leek het er lang op dat het Post Season voor Kansas slechts één dag zouden duren. Maar de Royals knokten zich naar een heroïsche overwinning (9-8 na verlenging) en mogen daarom donderdag beginnen aan een best-of-five-serie tegen Los Angeles Angels. Voor Oakland zit het seizoen erop.

Losers

Twee jaar geleden zag het er nog heel anders uit. Als Ned Yost, de coach van de Royals, bij koffieketen Starbucks om zijn naam werd gevraagd, antwoordde hij steevast: "Frank". "Ned" was hij spuugzat, want bij het omroepen van zijn eigen naam draaiden verontwaardigde gezichten zich naar hem toe en wist iedereen dat hij de man was die er maar niet in slaagde de Royals te laten winnen.

Het roer moest om, vond Yost na het mislukte seizoen van 2012. Vooral de pitchingstaf van de club moest een impuls krijgen, en wel zo snel mogelijk. En dus trok Kansas City onder anderen de ervaren werper James Shields aan in ruil voor een aantal grote talenten.

Spannend wildcard-duel

Al binnen twee jaar bleek het kortetermijnbeleid van Yost succesvol. Een prima seizoen werd vorige week bekroond met de tweede plaats in de divisie, goed voor deelname aan het wildcard-duel. Met uitgerekend James Shields op de heuvel moest de beslissingswedstrijd tegen Oakland het begin worden van een heel mooie play-offmaand in Kansas.

Met twee homeruns verpestte Oakland-slagman Brandon Moss bijna de avond van het hunkerende publiek in Kansas. Maar in de belangrijkste wedstrijd sinds 1985 (het jaar van de enige World Series-zege in de geschiedenis van de club) bleven de in blauw gehulde supporters schreeuwen om meer.

De spelers gaven gehoor en kwamen tot drie keer toe terug van een achterstand. Na bijna vijf uur en twaalf innings werd duidelijk dat er in ieder geval nog een paar wedstrijden bijkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl