NOS VoetbalAangepast

WK vrouwenvoetbal op kunstgras

Het WK vrouwenvoetbal in Canada zal volgend jaar op kunstgras worden gespeeld, ondanks protesten van verschillende voetbalsters. Dat zei Tatjana Haenni, verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal bij wereldvoetbalbond FIFA, dinsdag bij een inspectie van de stadions in Canada.

"We spelen op kunstgras en er is geen plan B", meldde Haenni. "Ik kan niet zeggen of dat wel of niet eerlijk is, maar het is nu eenmaal zo. Volgens de regels mag er op kunstgras worden gevoetbald."

Discriminerend

Ruim veertig voetbalsters hebben de FIFA en de Canadese voetbalbond voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat de ondergrond de kans op blessures verhoogt en dat een WK op kunstgras "tweederangs, discriminerend en illegaal is".

De actievoerende voetbalvrouwen zijn onder meer afkomstig uit Duitsland, Brazilië, Spanje en de Verenigde Staten. Een van hen is de Duitse keepster Nadine Angerer, begin dit jaar door de FIFA uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld.

De KNVB heeft vanaf het begin geen bewaar gehad tegen het spelen op kunstgras. "Toen bekend werd dat het WK op kunstgras gespeeld zou worden, hebben we daar meteen op ingespeeld met onze voorbereiding", zegt een woordvoerster. "We spelen al onze kwalificatiewedstrijden op die ondergrond." Er zijn ook geen Nederlandse voetbalsters die een klacht hebben ingediend.

"De toekomst"

De FIFA en de Canadese voetbalbond hadden tot vorige week de tijd om te reageren op de ontevreden speelsters. Er kwam geen reactie, waardoor de rechtszaak wordt doorgezet. "De beste spelers ter wereld verdienen de beste ondergrond", zeggen de voetbalsters. "Kunstgras is dat zeker niet."

FIFA-voorzitter Sepp Blatter verdedigde de keuze voor kunstgras door het "de toekomst" te noemen. Het toernooi begint op 6 juni 2015.

WK 2015

Nederland is nog in de race voor een WK-ticket. Op 25 oktober speelt Oranje de play-offwedstrijd tegen en in Schotland. Vijf dagen later is de return in Rotterdam. Het Nederlandse vrouwenelftal plaatste zich nog nooit voor een WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl