NOS NieuwsAangepast

"Ik was een gek met 'n gele paraplu"

"Er kwam niemand op mij af, maar ik maakte dan ook helemaal geen lawaai." De van oorsprong Nederlandse zakenman Paul Zimmerman stak tijdens een ceremonie in Hongkong een gele paraplu op, als protest tegen het politie-optreden van de afgelopen dagen. Foto's van Zimmerman met zijn paraplu krijgen vandaag, de nationale feestdag in China, veel aandacht op internet.

Wat was voor u de reden om te demonstreren?

"Afgelopen vrijdag heeft de politie bij een demonstratie met traangas op kinderen geschoten. Dat was nieuw. Er zijn wel vaker betogingen, maar tot nu toe gingen de autoriteiten daar betrekkelijk vreedzaam mee om. Dat er nu traangas werd ingezet, was een schok. U moet weten, dit is Hongkong, niet China. We zijn dat hier niet gewend."

Werd er ingegrepen?

"Nee, helemaal niet. Iedereen was naar een toespraak aan het luisteren toen ik de paraplu opstak. De politie zag mij waarschijnlijk als een betrekkelijk onschuldige gek met een paraplu. Daarbij maakte ik geen lawaai en ik stond ver van het podium.

"Achter mij stonden mensen van de media, bij wie mijn actie wel opviel. Vandaar dat ik uitgebreid ben gefotografeerd, met als gevolg dat de beelden nu overal op internet opduiken."

De demonstranten willen meer democratie. Beschouwt u dat ook als uw strijd?

"Ik woon hier al dertig jaar, heb de Chinese nationaliteit en volg de discussies over democratie nauwgezet. Ik ben democraat, dus sta ik achter de demonstranten. Ook mijn familie en mijn medewerkers gaan de straat op."

Hoe zien de inwoners van Hongkong dat?

"Bij verkiezingen zijn er alleen maar kandidaten die door China naar voren worden geschoven. Al jarenlang wordt voor meer democratie gepleit, maar het gesprek daarover gaat de laatste tijd niet zo goed. Voor het traangasincident steunde volgens opiniepeilingen zo'n 25 procent van de bevolking de demonstranten. Dat is nu veel meer. Ik hoor dat wel 70 procent van de inwoners zich achter de demonstranten schaart."

Hoe gaat dit verder?

"Mijn indruk is dat de autoriteiten hopen dat het protest doodbloedt. Daarom zal het nog wel een tijdje onrustig blijven. Het wordt gevaarlijk als het elders in China gaat rommelen. In sommige steden zijn ook spanningen en als die naar buiten komen, zal het leger hier waarschijnlijk wel ingrijpen. Ik hoop dat het niet zover komt en dat er vooruitgang komt in het gesprek met China over democratisering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl