NOS NieuwsAangepast

Viering Hongkong in protestsfeer

In Hongkong zijn de festiviteiten voor de Chinese nationale feestdag van start gegaan, ondanks de massale protesten op straat. De omstreden topbestuurder van de stad, Leung, woonde de openingsplechtigheden bij. Van achter de politiebarricaden riepen duizenden betogers dat hij zijn biezen moet pakken.

Het feest wordt gevierd ter ere van de stichting van het communistische China in 1949. Doorgaans gaat dat gepaard met het afsteken van vuurwerk, maar vanwege de oplopende spanning in Hongkong is die show nu geschrapt.

Dwingend

De protesten tegen stadsbestuurder Leung en tegen de dwingende greep van Peking duren nu vijf dagen. Gisteren waren honderdduizenden mensen op de been. Vandaag worden nog meer mensen verwacht, aangezien veel mensen vrij zijn.

Ongewis is hoe Leung en Peking gaan reageren. De afgelopen dagen gebruikte de politie geregeld traangas, maar de betogers staken paraplu's op en lieten zich niet verjagen.

Hoosbui

Die paraplu's waren vanochtend ook massaal te zien, maar dan om een andere reden. "Het regende dat het goot", zegt correspondent Marieke de Vries. "De term paraplu-revolutie was vanochtend nogal toepasselijk."

De Chinese overheid lijkt vandaag niet van plan in te grijpen. In een feestrede heeft president Xi Jinping wel gezegd dat de stabiliteit van Hongkong moet blijven gewaarborgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl