NOS NieuwsAangepast

Eerste geval van ebola in VS

Voor het eerst is in de Verenigde Staten ebola vastgesteld bij iemand. Het gaat om een man die in Liberia is geweest en zich zes dagen na zijn terugkeer in de VS bij de dokter meldde.

De man had in het vliegtuig nog nergens last van, zeggen de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Na een paar dagen kreeg hij alsnog gezondheidsklachten.

Dallas

Zondag werd de man opgenomen in het ziekenhuis in Dallas omdat ebola werd vermoed. Tests wezen vervolgens uit dat hij inderdaad besmet was.

In de Verenigde Staten zijn wel al patiënten met ebola behandeld, maar dat waren mensen bij wie de ziekte in West-Afrika was vastgesteld en die vervolgens voor behandeling naar Amerika waren overgebracht.

Geen vrees

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC is niet bang dat het virus zich verder in de VS verspreidt. Het is weliswaar mogelijk dat de patiënt iemand in zijn omgeving heeft besmet, maar voor de volksgezondheid wordt niet gevreesd.

"Lokale en landelijke gezondheidsorganisaties zijn prima in staat om de potentiële verspreiding tegen te houden", zegt CDC-directeur Frieden. "Daar twijfel ik niet aan."

In totaal heeft de ziekte de afgelopen maanden meer dan 3000 levens geëist. Vooral Liberia, Guinee en Sierra Leone zijn getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl