NOS NieuwsAangepast

Chef: beveiliging Witte Huis faalde

Het hoofd van de Secret Service, Julia Pierson, is diep door het stof gegaan vanwege de indringer die begin deze maand het Witte Huis binnen wist te dringen. Pierson zei de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen en noemde het incident onacceptabel.

"Het is duidelijk dat ons veiligheidsplan niet goed is uitgevoerd", zei Pierson tijdens een commissievergadering in het Huis van Afgevaardigden. Er komt een volledige evaluatie van de veiligheidsprocedures rond het Witte Huis.

De 42-jarige Texaan Omar Gonzalez klom op 19 september over het hek van het Witte Huis. De man rende over het gazon en kon door de voordeur de ambtswoning van president Obama binnenkomen. Obama en zijn vrouw Michelle waren op dat moment niet thuis. Een van hun twee kinderen was er wel.

East Room

De man werd pas opgepakt in de East Room op de eerste verdieping van het Witte Huis. The Washington Post meldt dat een beveiliger die al klaar was met werken en daar toevallig langsliep de indringer heeft getackeld.

De voordeur van het Witte Huis heeft na het incident automatische vergrendeling gekregen. Zodra er wordt ingebroken, gaat de deur op slot.

Ernstig mis

Volgens commissievoorzitter Issa toont het incident aan dat er iets ernstigs mis is met de beveiliging van het Witte Huis. "Hoe is het mogelijk dat een indringer zo ver in een van de best beveiligde gebouwen ter wereld is gekomen?", vroeg hij zich tijdens de zitting af.

Er zijn vaker mensen over het hek rond het Witte Huis geklommen; alleen al sinds begin dit jaar waren dat er zes. Gonzalez is de eerste die het gebouw wist binnen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl