NOS NieuwsAangepast

Xbox-hackers aangeklaagd in VS

In de VS zijn vier hackers aangeklaagd voor het stelen van software waarmee piloten van Apache-gevechtshelikopters worden getraind. De hackers zouden ook technologie voor de Xbox -spelcomputer hebben gestolen. Die technologie heeft een geschatte waarde van 100 miljoen dollar.

Volgens de Amerikaanse justitie gaat het om een internationale hackers-groep. Twee mannen hebben bekend: een 28-jarige Amerikaan en een 22-jarige Canadees. Zij krijgen hun straf in januari te horen. Die kan oplopen tot vijf jaar.

De andere twee mannen zijn Amerikanen van 20 en 18 jaar oud.

Defensie

De FBI werd in 2011 getipt over bestaan van de hackersgroep, die zich de Xbox Undergroud noemde. De leden zouden enthousiaste gamers zijn die de beveiliging van de netwerken van Microsoft en een aantal producenten van computerspellen wisten te omzeilen.

Ze stalen onder meer de softwarecode van spellen die nog niet op markt waren gebracht en verkochten die. Ook kraakten ze de beveiliging van een softwarebedrijf dat nauw samenwerkt met defensie in de VS.

Buitenland

Het ministerie van Justitie neemt de zaak hoog op. De arrestaties tonen aan dat de Amerikaanse intellectuele belangen worden beschermd tegen hackers, zegt het ministerie. Daarbij maakt het niet uit of de hackers vanuit de VS of vanuit het buitenland opereren.

Met de arrestatie van de vier hackers is het onderzoek nog niet afgerond. De FBI vermoedt dat de groep uit ongeveer tien personen bestaat, van wie een aantal in het buitenland verblijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl