"Vrienden maak je sneller op een vereniging"

Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd in Leiden

Lid worden van een vereniging en dan maar heel snel vrienden maken in de eerste weken van je studententijd. "Niks voor mij", kan je denken, maar volgens wetenschappers uit Leiden, Oxford en Helsinki werkt het goed. Zij onderzochten de jaarclub-(of cordial)vorming op Leidse studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus. Vandaag presenteren ze de resultaten. Wat blijkt: je vindt sneller vrienden op een vereniging.

"Vrienden maak je door samen dingen te ondernemen", zegt een van de onderzoekers, Max van Duijn. "Studentenverenigingen organiseren voor hun eerstejaars precies de activiteiten die mensen met elkaar verbindt. Zo zorgen de verenigingen ervoor dat leden die elkaar tijdens de introductietijd nog niet kenden, na een jaar elkaars 'beste vrienden' zijn", vertelt Van Duijn, die taalwetenschapper is aan de Universiteit Leiden.

Studenten tijdens de introductieweek van de Universiteit Utrecht

De onderzoekers kwamen niet toevallig op Augustinus: onderzoeker Van Duijn is oud-lid van de Leidse vereniging. "Ik vond de groepsvorming op studentenverenigingen altijd al interessant. Dus toen ik op een symposium hoorde over een onderzoek naar nieuwe vriendschappen onder volwassenen, dacht ik: ik weet nog wel een leuke casus."

Na een gesprek met het bestuur en een presentatie op de vereniging -met gratis bier- mochten de drie onderzoekers uit Nederland, Engeland en Finland aan de slag. Een jaar lang kregen de eerstejaars regelmatig vragenlijsten opgestuurd, en aan het einde van het jaar werden er experimenten gedaan met de eerstejaars, waarin hun onderlinge band werd getest.

"Snel hecht"

"Er zijn activiteiten die onder mensen voor vriendschap zorgen, overal en bij iedereen. Denk aan samen eten, roddelen, (sociale) informatie uitwisselen, lachen of zelfs zingen." Dat gebeurt allemaal veelvuldig en in korte tijd bij een vereniging.

"Tijdens al die inspanningen voelen mensen zich verbonden met elkaar, maar niet op een familiaire of romantische manier. En zo ontstaan vriendschappen", zegt Van Duijn. "Studentenverenigingen sporen de eerstejaars aan om tijdens de eerste weken van hun lidmaatschap precies die activiteiten te ondernemen. Dat maakt de jaarclubs snel hecht."

Voetbalteam

Rex van der Plas, oud-voorzitter van L.V.V.S. Augustinus, vertelt hoe dat bij zijn vereniging gaat. "Al onze nieuwe leden gaan een periode van acht weken door. Daarin worden er allemaal activiteiten georganiseerd voor de eerstejaars, zoals speeddaten of etentjes. Na die acht weken heb je een club van zo'n vijftien mannen of vrouwen: je cordial."

"Maar", zegt hij erbij, "daar houdt het niet op: elke hechte vriendschap vergt tijd en inspanning." Wat dat betreft verschillen 'gewoon' ontstane vriendschappen en de 'geforceerde' jaarclubs volgens de ex-voorzitter dan ook niet.

"In dit onderzoek is gekeken naar een institutionele vriendschap, dus een groep die vrienden wordt binnen een instituut. Bij een studentenvereniging focussen we daar op, maar je kan bijvoorbeeld ook kijken naar een voetbalvereniging", denkt hij. "Dat is net zo goed een instituut met geforceerde teams en in zo'n team vinden mensen vaak ook hun beste vrienden. Daar moet je dan, precies zoals bij je cordial, wel tijd aan besteden. Anders verwatert de vriendschap."

Geforceerd

Dit soort verenigingen zijn dus een mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken, maar daar moet wel moeite in gestoken worden.

Alderik Oosthoek werd lid in 2013 en deed mee met het onderzoek. "De eerste weken van mijn lidmaatschap waren wel moeilijk, want het blijft geforceerde groepjesvorming. Je bent je ook wel erg bewust van de deadline: na acht weken moet je je groep bij elkaar hebben. Maar het is ons gelukt, ik heb binnen mijn cordial (jaarclub) vrienden gevonden die wat mij betreft voor het leven zijn. En de rest zie ik over tientallen jaren ook nog wel bij reünies."

Buitengesloten

Alderik leek één voordeel te hebben: hij is een man. "We zagen dat jongens het vormen van groepen relaxter en leuker vonden dan meisjes", vertelt onderzoeker Van Duijn. "De vrouwen vonden de eerste weken een stuk stressvoller. Maar aan het eind van het jaar dachten de meisjes wel dat hun jaarclub hechter was dan de jongens."

Ieke Noyon, sinds 2010 lid van Augustinus en dus geen deelneemster aan dit onderzoek, kan zich de stress bij de vrouwen ook herinneren. "Zelf had ik er geen last van, maar sommige groepjes leken geen meisjes af te durven wijzen. Dus dan werd een meisje door een groep maar gewoon niet ingeschreven voor een activiteit. Dat zorgde wel voor drama af en toe."

Reünisten van L.S.V. Minerva

Duur vriendschap: onbekend

Er is al een hoop data verzameld, maar klaar zijn de onderzoekers nog niet. Van Duijn: "We willen de lichting van 2013 het liefst nog drie, vier jaar bestuderen. Want we kunnen nu zeggen dat het vormen van jaarclubs goed werkt als je snel vrienden wil maken, maar we weten nog niks zeker over de duur van deze vriendschappen."

Bij Augustinus zijn ze in ieder geval tevreden, zegt de huidige voorzitter Felix Quartero. "Dit is een bevestiging van het gevoel dat binnen studentenverenigingen allang heerst: onze vriendschappen zijn echt. Dat daar nu wetenschappelijk bewijs van is, is natuurlijk ontzettend fijn. We doen het blijkbaar goed op Augustinus."

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl