NOS NieuwsAangepast

Opvolger Windows 8 is Windows 10

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

De grappen zullen niet van de lucht zijn: Microsoft heeft vanavond de opvolger van Windows 8 gepresenteerd, met de onlogische naam Windows 10. De opvallendste verandering is de terugkeer van het startmenu, dat tot onvrede van grote groepen gebruikers was geschrapt uit Windows 8.

Het vernieuwde startmenu krijgt meteen wat extra functionaliteit. Zo kan de gebruiker de grootte ervan aanpassen en kunnen er tegels met informatie worden toegevoegd, zoals de eerstvolgende agenda-afspraak, het weer of een overzicht van recente e-mails.

Apps

Het is de bedoeling dat het bureaublad met startmenu alleen verschijnt op computers met een muis en toetsenbord. Op andere computers, zoals tablets, verschijnt een vernieuwde versie van het startscherm dat werd geïntroduceerd in Windows 8.

Apps die speciaal voor het nieuwe uiterlijk van Windows 8 waren gemaakt, doen het straks ook in Windows 10, maar dan met een traditioneel venster eromheen.

Eén Windows

Microsoft maakt een einde aan het onderscheid tussen Windows en Windows Phone. In plaats daarvan komt er één versie van Windows 10 die het doet op telefoons, tablets, PC's, servers en wellicht ook televisies. Ook komt er één appstore met apps voor alle apparaten. Eerder dit jaar werd al bekend dat de Xbox in de toekomst ook Windows-apps kan draaien.

Er zal volgens Microsoft nog meer veranderen in Windows 10, maar het bedrijf heeft het achterste van zijn tong nog niet laten zien. Veel van de nieuwe functionaliteit is nog niet af en werd daarom nog niet getoond.

Bedrijven

Windows 8 kreeg met zijn sterk afwijkende uiterlijk nauwelijks voet aan de grond bij bedrijven. Met Windows 10 wil Microsoft daar nadrukkelijk verandering in brengen. Het moet voor systeembeheerders en IT-afdelingen makkelijker te beheren zijn en betere beveiliging bieden.

Verder kunnen bedrijven een eigen appstore voor hun werknemers inrichten. Wat ook zal helpen, is dat gebruikers de overstap van Windows 7 naar Windows 10 een stuk makkelijker zullen vinden dan naar het radicale Windows 8.

Alvast een indruk

Windows 10 komt in de loop van 2015 uit. Ontwikkelaars, systeembeheerders en computernerds kunnen zich aanmelden voor het Windows Insider Program, waarmee ze vanaf morgen alvast een testversie van Windows 10 kunnen downloaden. Microsoft benadrukt dat die versie nog verre van af is, maar zo krijgen techneuten en geïnteresseerden wel vast een indruk van een aantal veranderingen. Het bedrijf hoopt op veel feedback, zeker van bedrijven.

Maar waarom de opvolger van Windows 8 niet gewoon Windows 9 heet? Daar blijft Microsoft vaag over. "Wanneer het product af is, zul je zien dat dit een passende naam is", zegt het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl