NOS SportAangepast

Alberda gaat door bij zwembond

Joop Alberda kan zijn werk als technisch directeur van de KNZB voortzetten. De voormalig volleybalcoach, die ook goed werk leverde bij NOC*NSF en andere sportbonden, blijft in principe tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016.

Het bestuur van de Nederlandse zwembond heeft het geld gevonden om de ambitieuze plannen van Alberda uit te voeren. Voor de zomer presenteerde de technisch directeur zijn beleidsplan Topzwemmen.

Alberda verheugd

"Ik ben verheugd dat we het zwemmen een nieuwe impuls kunnen geven", reageerde Alberda. "Door de resultaten van de afgelopen zomer en de samenwerking met de coaches en de verenigingen heb ik veel vertrouwen in een gezonde topsportontwikkeling."

Alberda volgde de succesvolle Jacco Verhaeren op, die koos voor een lucratieve en uitdagende aanbieding uit Australië, bij de zwembond. "We hebben Joop vorig jaar gevraagd om vanuit zijn deskundigheid naar ons programma Topzwemmen te kijken", lichtte Jan Kossen, de algemeen directeur van de KNZB, toe.

"Zowel zijn advies als manier van werken spreekt ons aan. Wij zijn blij dat Joop bij ons wil blijven om die plannen ook goed geïmplementeerd te krijgen."

Uitbreiding

Een van de voorstellen van Alberda was de uitbreiding van de Nederlandse selectie tot ongeveer 30 leden. Die gaan in Amsterdam (coach Martin Truijens) en Eindhoven (Marcel Wouda, Patrick Pearson en Kees Robbertsen) aan de slag onder leiding van de huidige technische staf met enkele individuele aanpassingen en aandachtsgebieden.

Pearson, de trainer van onder anderen Ranomi Kromowidjojo, gaat zich richten op de sprintnummers. Robbertsen verhuisde van Drachten naar Eindhoven en nam schoolslagzwemster Moniek Nijhuis mee. De 200 en 400 meter worden zijn specifieke terrein. Wouda houdt Femke Heemskerk onder zijn hoede en concentreert zich op de lange afstanden en het open water.

Op termijn komen er naast de twee nationale trainingscentra zes regionale kweekvijvers voor talent. Alberda denkt aan een 'pool' van ongeveer 60 veelbelovende zwemmers en zwemsters met kans op een internationale carrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl