NOS VoetbalAangepast

CL-arbiter riskeert boete met spray

De Spaanse arbiter Carlos Velasco Carballo loopt vanavond het risico een boete te moeten betalen wanneer hij in de Champions Leaguewedstrijd tussen Schalke 04 en Maribor de in Duitsland verboden scheidsrechtersspray gebruikt.

Volgens keuringsdienst TÜV bevat de spray een te hoge concentratie broeikasgassen en chemische stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De DFB wilde de spray half oktober invoeren in de Bundesliga, maar moet dat op straffe van een boete uitstellen tot de klachten van TÜV zijn verholpen of er een andere leverancier is gevonden.

Boete tussen 5 en 55 euro

Ook in Europees verband is het gebruik van de spray niet toegestaan. Als Carballo vanavond de spray toch zou gebruiken, dan kan hij een boete verwachten, zo meldde een woordvoerder van de gemeente Gelsenkirchen. Diep hoeft de arbiter in dat geval niet in de buidel te tasten, want de boete varieert van 5 tot 55 euro. Ter illustratie: een wedstrijd leiden in de Champions League levert 4.800 euro op.

De UEFA, die scheidsrechters verplicht de spray te gebruiken, kwam vanmiddag met een verklaring. "De UEFA heeft kennisgenomen van de testresultaten van de TÜV Rheinland inzake de spray. Ons is enkel bekend dat op het doosje niet alle relevante informatie op correcte wijze is aangegeven. Niettemin kan het product binnen de EU zonder beperking gebruikt worden. Het bevat immers geen substanties die een verbod op het gebruik van de spray vereisen", luidt het statement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl