Teeven: Van Zanen onterecht boos

Staatssecretaris Teeven vindt dat burgemeester Van Zanen van Utrecht ten onrechte boos op hem is. Teeven vindt dat hij een Somalische man uit een Utrechts asielzoekerscentrum terecht heeft laten verwijderen. "Die persoon had de plicht Nederland te verlaten omdat hij was uitgeprocedeerd."

Van Zanen verwijt Teeven dat hij over de uitzetting niet vooraf is geïnformeerd. Opvallend detail is dat de twee partijgenoten zijn. Teeven en Van Zanen zijn allebei lid van de VVD.

Volgens Teeven is het nodig de mensen uit te zetten die zijn uitgeprocedeerd, zodat er meer plaats is voor de nieuwe stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië. "Dat zijn échte vluchtelingen. Die moeten echt vluchten voor gevaar voor hun leven en voor hun gezin. Daar moeten we ruimte voor maken."

"Burgemeestersbonje"

"Teeven is uit op burgemeestersbonje", vindt D66-Kamerlid Schouw. "De afspraak is het altijd in overleg te doen. Vorige week is er voor het eerste met deze beleidslijn gebroken. Waarom?"

Teeven zegt dat er jarenlang is overlegd, dat de man zelf al lang weg had moeten gaan, en dat hij en burgemeester Van Zanen het gewoon niet eens werden. "Maar een asielzoekerscentrum is in handen van de rijksoverheid. Utrecht is geen enclave in het land dat Nederland heet."

Nog een paar honderd mensen zijn volgens de staatssecretaris "verwijderbaar of ontruimbaar" en mogen van Teeven niet meer door gemeenten worden opgevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl