NOS NieuwsAangepast

EU koopt weer groente en fruit op

Tuinders die getroffen worden door de Russische boycot kunnen hun overtollige groente en fruit deze week weer aanmelden voor opkoop door Brussel. De Europese Commissie heeft 165 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw noodfonds.

De vorige regeling werd op 10 september plotseling stopgezet, omdat er misbruik van werd gemaakt. Vanuit Polen zouden verdacht hoge compensatieaanvragen zijn binnengekomen. Dit keer is de regeling anders opgezet.

Maximum

Per land geldt nu een maximum, gebaseerd op de vroegere export naar Rusland. Zo mogen Nederlandse telers 22.200 ton appels en peren en 6800 ton groenten uit de markt nemen met een vergoeding uit het noodfonds. Landen die te veel gebruik hebben gemaakt van het eerste noodfonds, zoals Polen, krijgen nu minder uit het noodfonds.

Nieuwsuur maakte een reconstructie van de verdeling van het eerste steungeld. Tegen het advies van verschillende lidstaten in besloot de Europese Commissie het geld te verdelen zonder een duidelijke verdeelsleutel. Snelheid was toen cruciaal bij het verkrijgen van steun, niet hoeveel een land naar Rusland exporteerde.

"Snel doorpakken"

Op dit moment ondervinden telers van appels en peren de grootste schade door de boycot. De oogst is nagenoeg binnen, en de prijzen zijn dramatisch gedaald.

Belangenorganisatie LTO Nederland heeft de overheid opgeroepen de regeling onmiddellijk open te stellen voor Nederlandse telers. Volgens LTO-voorzitter Albert Jan Maat heeft het de vorige keer te lang geduurd voordat de Nederlandse telers gebruik konden maken van de compensatie.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt dat er hard aan gewerkt wordt. Hij verwacht dat telers zich misschien al vanmiddag kunnen aanmelden voor de nieuwe compensatieregeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl