NOS NieuwsAangepast

Protest Roma tegen ontruiming

Enkele honderden Griekse Roma verzetten zich tegen de ontruiming van hun kamp in een buitenwijk van Athene. Vanochtend wierpen ze barricades op om te voorkomen dat de ontruimingsteams het terrein op kwamen. "Wij gaan niet weg uit de wijk", zeggen ze.

De bewoners van het veertig jaar oude kamp blokkeerden een belangrijke doorgaande weg en staken autobanden en vuilnisbakken in brand. Inmiddels is de blokkade opgeheven en zijn de Roma in gesprek met de autoriteiten. Het ziet ernaar uit dat de ontruiming vandaag niet doorgaat.

Geen elektriciteit

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opdracht gegeven tot de ontruiming en vernietiging van het kamp. Op het terrein wonen enkele honderden Roma, onder wie veel ouderen.

De Roma zouden moeten verhuizen naar een locatie buiten Athene, op de helling van een berg. Daar is op dit moment geen water en elektriciteit. Ook zijn er geen scholen in de buurt.

Menselijk

De burgemeester van de buitenwijk van Athene steunt de Roma in hun verzet. "De nieuwe locatie is niet geschikt en niet klaar voor de families", zegt hij. Maar volgens een regeringswoordvoerder is er niets mis met de nieuwe plek. Die is volgens haar "menselijk" en het kamp is "erg goed".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl