NOS NieuwsAangepast

In het bos een metro-ramp trainen

Door verslaggever Marc-Robin Visscher

In de bossen bij Vught is een exacte replica te vinden van het Amsterdamse metrostation Weesperplein. Compleet met kaartjesautomaten, roltrappen en perrons. Het metrostation maakt deel uit van een uniek trainingscentrum waar geoefend kan worden met chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten.

Madrid en Moerdijk

Directe aanleiding voor de bouw van dit centrum was de bomaanslag op een metrostation in Madrid in 2004. Toen rees in Nederland de vraag: hoe kunnen wij ons voorbereiden op zo'n incident? Ook de brand bij Moerdijk en de vondst van mosterdgas in een kelderbox in Ede zijn als voorbeeld gebruikt bij de inrichting van het oefenterrein.

"Bij een incident heb je vaak massa's mensen die onvoorspelbaar kunnen reageren. Dat kunnen we in het metrostation perfect ensceneren", zegt brandweerman Merno Scharlo. "Als we een oefening in een echt metrostation willen doen, zijn we drie jaar bezig met het aanvragen van de vergunningen. Hier kunnen we dag en nacht terecht". De temperatuur in het station kan worden opgeschroefd tot 35 graden. "Want de warmte heeft een enorm effect op hoe je moet werken".

Treinstel

Een restaurant, een postkantoor, een vliegtuig, een XTC-laboratorium... op dit trainingscomplex kan bijna elke omgeving worden gesimuleerd. In totaal heeft de bouw 6 miljoen euro gekost. Het is de bedoeling dat de brandweer, geneeskundige hulpverleners, politie en militairen hier gezamenlijk gaan oefenen, en dat is uniek. Vanmiddag wordt er een treinstel in het metrostation gehesen. Daarmee is het station 'compleet'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl